REVIEWWadia

Wadia 151 PowerDAC Mini

Max Delissen | 30 september 2010 | Wadia

Wadia is een specialist op het gebied van high-end digitale audio. Hun cd-spelers gelden al jaren als toonaangevend, en toen ze in 2008 hun inmiddels legendarische iPod dock 170 iTransport uitbrachten bleek er zomaar audiofiele geluidskwaliteit bereikt te kunnen worden met de meest begeerlijke draagbare muziekspeler ter wereld. De hier beluisterde 151 PowerDAC Mini past zowel qua uiterlijk als geluidskwaliteit perfect bij de docking station, maar heeft als losse unit eigenlijk veel meer in zijn mars.

De naam is bijna groter dan het apparaat, want de afmetingen zijn precies hetzelfde als van de iTransport: 6.86 x 20.32 x 20.32 centimeter. In plaats van een iPod aansluiting in het deksel heeft de PowerDAC Mini een blauw lcd-display in het front, en vijf kleine maar stevig aanvoelende drukknopjes waarmee input, fase (waarover later meer), mute en volume up en down geregeld kunnen worden.

Er zijn aan de achterkant vier ingangen beschikbaar, twee S/Pdif coaxiaal, één Toslink en één usb. Een paar keurige, en wegens Amerikaanse regelgeving goed geisoleerde luidsprekeraansluitingen laten blanke draad, spades en banaanstekkers toe, en de net-entree is goddank van het IEC type, wat betekent dat de eigenaar naar hartenlust kan experimenteren met betere netsnoeren.
Aansluiten

Het aansluiten van de 151 PowerDAC Mini is een fluitje van een cent, en kan zelfs door de grootste a-techneut zonder gebruiksaanwijzing worden voltooid.
De doos bevat verder een verrassend goed standaard netsnoer en een mooie metalen afstandsbediening die ook een eventueel aangesloten iPod (uiteraard in de 170 iTransport!) kan bedienen.

Met de 170 iTransport er bovenop heb je in feite een zeer compact maar uiterst  hoogwaardig setje dat zich uitstekend weet te vermommen in zijn kleine behuizing. Als je net iets langer kijkt zie je natuurlijk wel dat de afwerkingsgraad van grote klasse is, en dat de combinatie van design en functionaliteit een erg goede balans kent. Maar gedurende de luistersessies op de redactie van HiFi.nl zal dan ook nog eens blijken dat de Wadia 151 PowerDAC Mini tot grote prestaties in staat is.

Volgens de opgegeven specificaties levert de PowerDAC Mini aan 8 Ohm twee keer 25 watt, het dubbele aan 4 Ohm, en heeft hij bij 1 kHz een dynamisch vermogen van maximaal 200 Watt aan 4 Ohm. Nu vind ik altijd dat het opgegeven wattage niet zoveel zegt, het geeft tot op zekere hoogte aan welke luidsprekers je er met goed fatsoen nog aan kunt knopen, maar muzikaliteit is er echt niet uit af te leiden.

Natuurlijk hebben we onze 170 iTransport er op aangesloten, en dat werkt zoals verwacht vlekkeloos. De redactie wordt echter bevolkt door forensen die bij het vullen van hun iPods wat minder op kwaliteit hebben gelet, maar vooral op het meenemen van zoveel mogelijk muziek. Daarvoor is dus op een enkele uitzondering na geen lossless compressie gebruikt, en dus besloten we al gauw de PowerDAC te beoordelen als losse versterker met ingebouwde D/A converter, en ons Marantz UD8004 loopwerk en onze Sonos Zoneplayer 90 als bron te gebruiken.

Als luidspreker fungeerde de nog steeds verbazingwekkende Kef Q 100, een luidspreker met een rendement van `slechts` 86 dB maar een mooi regelmatig impedantieverloop zodat hij toch vrij eenvoudig is aan te sturen. Dat is geen veilige keuze, ik maak gewoon gebruik van de best klinkende luidspreker die ik op dit moment voorhanden heb. Onlangs hoorde ik op een beurs wat de PowerDAC Mini presteert op een paar grote en kostbare Revel luidsprekers, en dat was verbazingwekkend.


EDITORS' CHOICE