REVIEWNaim Audio

NAIM UnitiQute

Daar waar andere audiofabrikanten soms nog hevig op zoek zijn om hun weg te vinden in de nieuwe wereld van downloads en internet streaming, is Naim Audio al jaren actief met deze materie. Naim zag al vroeg in dat de dagen van de CD geteld zijn en dat muziekdistributie in de toekomst voor een groot deel via de digitale snelweg zal gaan lopen.

Na de High-end HDX en UnitiServe harddisc spelers was de introductie van de NaimUniti netwerkspeler een logische volgende stap. Ondanks de introductie van al deze netwerk georiënteerde producten heeft Naim de CD-speler overigens nog lang niet afgezworen. Nog maar heel recentelijk heeft de CD5XS CD‑speler een volledige update gekregen. Maar dat netwerken en internet de toekomst hebben is wat Naim betreft echter heel duidelijk.In het laatste kwartaal van 2009 introduceerde Naim de NaimUniti, een alles-in-één audiospeler met ingebouwde versterker. Nu, bijna een jaar later, introduceert Naim de UnitiQute, een apparaat met een vergelijkbaar concept maar dan iets kleiner. De UnitiQute is gezien zijn afmetingen echt het kleine, schattige broertje (‘Cute’ betekent namelijk ‘schattig’ in het Engels).

Doorontwikkeling van de Uniti

Niet alleen in naam maar ook qua voorzieningen zijn de Uniti en de UnitiQute duidelijk familie. De UnitiQute heeft geen CD-speler aan boord en ook de ingebouwde versterker is een stukje minder krachtig. Qua aansluitmogelijkheden en bediening zijn ze echter zeer vergelijkbaar en dat maakt ze dus ook een directe concurrent van elkaar. Zowel de Uniti als de UnitiQute heeft aansluitmogelijkheden voor analoge en digitale externe bronnen. 7

De UnitiQute heeft maar één analoge ingang en bezit ook geen phono-ingang maar dat zal voor de meeste mensen het probleem niet zijn. De UnitiQute heeft wel evenveel digitale ingangen (2 coaxiale en 2 optische) en een USB aansluiting voor een memorystick of iPod. Ook een analoge preamp uitgang hebben ze gemeen en die voorziening is natuurlijk heel interessant als u later wil doorgroeien door een zwaardere eindversterker aan te sluiten. De UnitiQute heeft ook een digitale (BNC) uitgang en dat is een voorziening die de gewone Uniti niet heeft. Via deze digitale uitgang kan audio digitaal naar een andere zone gestuurd worden of je kan een upgrade maken naar een betere D/A-converter zoals de geweldige Naim DAC.

MERK

EDITORS' CHOICE