REVIEWNaim Audio

Netwerkverbinding en opbouw

De UnitiQute haalt de audiodata binnen via een netwerkverbinding en dat kan zowel via draad (Ethernet) als draadloos (Wifi). Wat Naim betreft is de Wifi verbinding een secundaire optie. Een verbinding via Ethernet heeft in principe de voorkeur. Ondanks dat Wifi heel handig en makkelijk is, heeft een gewone Ethernet ook wat mij betreft de voorkeur. Een gewone Ethernet verbinding is sneller, is minder gevoelig voor storingen en je genereert bovendien geen hoogfrequent in de ruimte.

Naast het streamen vanaf een eigen server kan de UnitiQute natuurlijk muziek streamen vanaf internet (internetradio) of vanaf een iPod. De UnitiQute gebruikt UPnP zodat de verbinding met een server, computer of NAS geen probleem zou moeten zijn. Ook voor leken op dit gebied geeft de handleiding genoeg hulp om snel een werkend systeem te creëren. Naast de netwerk voorzieningen is de Qute ook voorzien van een analoge (FM) en een digitale (DAB) tuner.

Opbouw

De vormgeving van Naim apparatuur is eigenlijk al jaren hetzelfde. Zwart is de kleur en er zijn, met uitzondering van de allerduurste lijn, eigenlijk maar twee formaten. De UnitiQute is smal en daardoor ook lekker onopvallend. Deze eenheid in vorm biedt doorgroei- en upgrademogelijkheden en dat is kenmerkend voor Naim. Apparatuur van jaren geleden is daardoor altijd te combineren met de nieuwste generatie. Een investering nu is dus ook over een aantal jaar nog heel bruikbaar.


De eindtransistoren en spanningsregelaars worden aan de onderkant van de print direct tegen het stalen U-profiel gedrukt.

De basis van een Naim apparaat bestaat uit een dik stalen U-profiel waarop alle printen en de transformator zijn gemonteerd. Dit U-profiel vormt een stabiel chassis en dient tegelijkertijd als koelprofiel voor de eindtransistoren en spanningsregelaars. Het U-profiel wordt vervolgens in een dik aluminium O-profiel geschoven waardoor een mooie solide en elegante behuizing ontstaat. Doordat beide profielen tegen elkaar worden geschroefd biedt het aluminium profiel nog wat extra koelcapaciteit voor het totale apparaat.

Voedingen

De UnitiQute is compact maar bijna een derde van het apparaat wordt desondanks nog in beslag genomen door een dikke ringkerntransformator. Naim besteed altijd extra veel aandacht aan dit onderdeel en beschouwt het als de basis voor ieder apparaat. Iedere sectie krijgt zijn eigen gelijkricht- en stabilisatieinrichting. In de UnitiQute is de voeding verdeeld in drie secties met twee 10.000uf/40V elco’s, twee 10.000uF/25V elco’s en één 47.000uF/16V elco. De eerste vier elco’s zijn voor respectievelijk de eindtrap en de analoge voorversterker. De laatste elco vlakt de spanning af voor het digitale deel van het apparaat. Lokaal, verspreid over de hele print, zijn vervolgens nog verschillende spanningsregelaars te vinden die iedere deelschakeling van een eigen gestabiliseerde voedingsspanningen voorziet. Sommige spanningsregelaars zijn aan de onderzijde van de print direct tegen het stalen U‑profiel geklemd zodat deze ruimschoots worden gekoeld.

De eindtrap bestaat uit een compacte push-pull trap met twee eindtransistoren per kanaal die eveneens tegen het U-profiel worden gedrukt. De aansturing van de eindtrap is helemaal discreet opgebouwd met SMD-componenten. De DAB tuner en de netwerkelektronica bevinden zich net als in de Uniti op aparte printkaarten boven de hoofdprint en worden ten dele niet door Naim zelf gefabriceerd. De assemblage en fabricage van de meeste onderdelen van Naim apparatuur wordt echter nog steeds door Naim zelf in de fabriek in het Engelse Salisbury uitgevoerd en dat is zo langzamerhand een unicum binnen de elektronica.

MERK

EDITORS' CHOICE