REVIEWChapter

Chapter Audio - Het Laatste Hoofdstuk

Jan de Jeu | 21 augustus 2010 | Fotografie Jan de Jeu | Chapter

Soms loop ik in de audio wereld tegen merken aan die, wanneer ze aan elkaar gekoppeld worden, gezamenlijk op een hoger niveau belanden. Een dergelijke combinatie ontdekte ik toen ik aan het eind van mijn testperiode met de Vivid V 1.5 tijdelijk de eveneens door de importeur ter beschikking gestelde geïntegreerde versterker van Chapter Audio - de Précis 250S – op de luidsprekers aansloot.

Het zal u dan ook niet verwonderen dat, toen ik instemde met het testen van deze Chapter Audio combinatie, ik tevens bedongen heb dat de importeur er een set Vivid luidsprekers bij zou leveren. En om het dan meteen maar goed te doen heb ik gevraagd om de grotere broer van de V 1.5. Om precies te zijn het allereerste ontwerp van Vivid; de B 1.

Herkenning

En zo komt het dat ik enkele weken na het afscheid van beide merken opnieuw naar ontwerpen van deze Brits/Zuid-Afrikaanse tandem zit te luisteren. Natuurlijk zou ik de eindversterker en de cd speler - die tevens dienst doet als voorversterker – aan moeten sluiten op mijn eigen luidsprekers, de MC Systems M3. Maar voor die test is er nog tijd genoeg. Tenslotte ben ik één van de weinige Nederlanders die niet naar het wereldkampioenschap voetbal kijkt.

U kunt dus wel ongeveer schatten hoeveel tijd ik in deze periode overhoudt door niet te kijken naar voorbeschouwingen, wedstrijden, herhalingen, nabeschouwingen, interviews, het herkauwen in reflecties op nabeschouwingen etc. Bovendien heb ik, net als bij de test van de Vivid V 1.5, ook nu de importeur de gelegenheid willen geven om bij aflevering zijn luidsprekers optimaal op te stellen. Daarbij gebruikt hij Transparent Musiclink Plus interlinks(XLR), Transparent Music Wave Super biwire luidsprekerkabels en Transparent Powerlink Super netkabels.

Meteen tijdens het opstellen wordt al duidelijk dat ook deze modellen het vermogen hebben om gezamenlijk die, tijdens de testperiode van de V 1.5 eerder ervaren, speciale magie te creëren. Muziekliefhebber Ewald Verkerk draait ditmaal totaal andere werken. Daaronder een Zuid-Amerikaanse zangeres begeleid door leden van de band Calexico, Ella Fitzgerald met Duke Ellington en Les Nuits d’Eté van Berlioz. Afsluiter Motherland van Natalie Merchant zorgt voor kippenvel op mijn onderarmen. Een lichamelijke reactie die ook in de daaropvolgende weken regelmatig op zal treden.


EDITORS' CHOICE