Musical Fidelity M3i geïntegreerde versterker

Het ontwerpen van goede audioapparatuur vraagt om kunde en ervaring. De meeste audio-ontwerpers treden nauwelijks op de voorgrond en doen hun soms baanbrekende werk volledig op de achtergrond. Soms komt dat doordat zij slechts een onderdeel zijn van een groter ontwerpteam maar vaak komt het ook dat de behoefte om openlijk naar buiten te treden niet zo sterk is.

Uitzonderingen zijn er uiteraard altijd en de leidende kracht achter het Engelse merk Musical Fidelity, Antony Michaelson, is zo iemand. Michaelson is de eigenaar van het merk en niet alleen als leidinggevende maar ook als ontwerper actief betrokken bij alle producten die de fabriek in Wembley (onder de rook van het stadion) verlaten.

Degene die Antony Michaelson eens heeft ontmoet, weet dat hij hele specifieke ideeën heeft over audioapparatuur. Als begenadigd klarinettist weet hij hoe muziek kan klinken en tracht hij die ervaringen om te zetten naar apparatuur die dat kan realiseren. Het eerste Musical Fidelity product was een versterker. De reputatie van Musical Fidelity is voor een belangrijk deel gebaseerd op de lange reeks uitstekend klinkende versterkers die het merk in de loop der jaren heeft geïntroduceerd.

Musical Fidelity is vorig jaar gestart met een vernieuwing van het pakket waarbij men is gestart aan de bovenkant van de markt. Na de AMS- en de M6-serie is het nu tijd voor het middensegment met de M3-serie. De M3-lijn bestaat vanaf nu uit een geïntegreerde versterker en een cd-speler.

Musical Fidelity M3i versterker

De M3i versterker lijkt optisch sterk op de bijna twee maal zo dure M6i versterker die ik recentelijk een tijd lang tot mijn beschikking had. Het front van de M3i is echter een fractie minder hoog en bovendien alleen leverbaar in zwart. Kijken we vervolgens naar de aansluitmogelijkheden dan zijn er toch wat meer verschillen. Ook de M3i is een stereoversterker met 5 lijningangen, een tape in- en uitgangen en een preamp uit maar hij mist de digitale ingang die de M6i wel heeft. Ook een phonotrap ontbreekt op de M3 maar die zit ook niet op de M6 dus daarin zijn ze weer elkaars gelijke. Voor het weergeven van vinyl heeft Musical Fidelity echter twee hele mooie losse phonotrapjes in de aanbieding (in de V- en de X-series) dus dat hoeft een vinylliefhebber niet te weerhouden om naar de M3i te luisteren.

Net als op de M6i is de AUX-ingang op de M3i op de achterzijde om te schakelen naar een zogenaamde HT (Home Theatre) ingang. In de HT-stand wordt de volumeregelaar omzeild en reageert de M3 via deze ingang als een eindversterker. Deze voorzienig is heel handig om de stereo M3i te integreren in een surroundsysteem via een surroundprocessor of een surroundversterker met losse preamp uitgangen. Op deze manier kan je heel mooi de componenten uit een stereo- en een surroundsysteem tot één geheel smeden. Bij stereoweergave gebruik je alleen de M3i. Bij surroundweergave worden de twee frontkanalen door de M3i aangestuurd. De center en de surroundkanalen worden door de surroundversterker aangestuurd die ook de volumeregeling voor de hele combinatie voor zijn rekening neemt. Deze AUX/HT schakelaar is een heel simpele maar super handige functie die je eigenlijk veel vaker zou willen zien en verdient dus navolging.

MERK

EDITORS' CHOICE