Totem Model 1 Signature

Max Delissen | 22 juli 2010 | Totem Acoustic

Een paar weken geleden kregen we min of meer toevallig een paartje Totem Model 1 in de schoot geworpen toen Bram Verellen van importeur Joenit de Rega Isis en Osiris set kwam ophalen. Hij had de luidsprekers in de auto liggen en informeerde met enige voorzichtigheid of we interesse hadden om ze een tijdje te logeren te krijgen. Mijn gretigheid nauwelijks onderdrukkend stemde ik toe, en even later stonden de in cherry houtfineer gestoken kleintjes te pronken op de met lood en zand verzwaarde Target stands in onze redactieruimte.

De geschiedenis van het merk Totem is op HiFi.nl al uitgebreid uit de doeken gedaan (lees het Interview met Vince Bruzzese en het Totem Essential verhaal), maar voor wie geen zin heeft om weg te klikken vertel ik nog even het verhaal in een hele kleine notendop: Totem-eigenaar en ontwerper Vince Bruzzese ontwierp in een grijs verleden een luidspreker voor een half-indiaanse vriend die in geestelijke nood verkeerde en dus behoefte had aan wat positieve afleiding. En die luidsprekers vielen zo goed in de smaak dat Vince als dank de merknaam Totem kreeg aangereikt. Een Totem is volgens de Noord-Amerikaanse en Canadese indianen een spirituele gids die je voor de rest van je leven terzijde staat.

Dit eerste model werd in productie genomen en schokte, eenmaal aan het publiek voorgesteld, vriend en vijand met zijn verbluffende geluidskwaliteit. In de loop van vele jaren werd het ontwerp slechts twee keer op punten aangepast, maar veel ruchtbaarheid werd daar nooit aan gegeven. Een complete reeks succesvolle modellen volgde, maar de Model 1 bleef in productie.

MERK

EDITORS' CHOICE