Het is 1970 als mijn schoonvader met het geld dat is verkregen uit een bescheiden erfenis besluit een stereo-installatie te gaan kopen. Hij komt terecht bij Radio Modern in Rotterdam waar een jonge verkoper, John Snijders, die later eigenaar is geworden van Snijders Hifi aan de Hoogstraat te Rotterdam, hem enthousiast maakt voor een systeem. Zoals in die tijd nog gebruikelijk (!) mag hij alles thuis een week proberen en zo komen een Dual 1218 platenspeler, een Stanton 681 EEE element en een Sansui AU-777A versterker in huis.
Met drie paar luidsprekers, éénmaal een Leak Sandwich en tweemaal Acoustic Research. Uiteindelijk haalt John de luidsprekers die het niet geworden zijn weer op en blijft een paar AR 5 staan. Over de versterker zegt John nog: “Meneer Van Loo, de Sansui is een versterker voor uw leven”. John besefte waarschijnlijk niet dat mijn schoonvader knap oud zou worden en inmiddels zijn 90e verjaardag heeft gevierd.
Van de set is bijna alles weggedaan. De luidsprekers overleefden het niet dat ze als plantenstandaard dienst deden en dat mijn schoonmoeder niet alleen de planten maar ook de speakers veelvuldig water gaf. De platenspeler heeft nog dienst gedaan bij een vriend die heel af en toe een plaatje draaide, het element ligt tentoongesteld bij mij op een plank, de Sansui verdween in de kelder. In 2005 is de AU-777A door Frank Speet, destijds auteur voor Hifi.nl, opgeknapt. Wat nieuwe condensatoren in de signaalweg en twee in de voeding, de luidspreker schakelaar is overbrugd en de luidsprekerklemmen zijn vervangen door behoorlijke banaanbussen. Stroom opnieuw afgeregeld, schakelaars schoongemaakt, niet eens heel ingrijpende dingen. Maar ook daarna was zijn plaats de kelder en speelde hij nooit meer, tot deze rubriek werd gestart.
De Sansui AU-777A is gebouwd in 1969 en 1970. Het was de opvolger van de AU-777. De "A"-aanduiding heeft te maken met een verbeterd circuit, een beveiligingsschakeling en een meer uitgebreide toonregeling. De AU-777 kwam op de markt in 1967 en hij was onderdeel van de eerste serie transistorversterkers van Sansui, dat tot die tijd uitsluitend buizenversterkers maakte. Misschien had dat te maken met het beschikbaar komen van de voor audio veel meer geschikte siliciumtransistor, die de ruisende germanium types opvolgde. Zoals dat gebruikelijk was in die tijd, kreeg de AU-777A de aanduiding “Solid-State Stereo Amplifier” mee. We hebben niet meer kunnen achterhalen wat destijds de prijs was, maar we denken rond de 700 of 800 gulden, vergelijkbaar met 1200 tot 1300 Euro vandaag.