REVIEWSansui

Voor het leven

Importeur Tempofoon gaf de versterker inderdaad het label “voor het leven” mee, daarin gesteund door buitenlandse publicaties en de Consumentenbond. De AU-777A staat bol van de mogelijkheden. Er zijn aansluitingen voor een stereomicrofoon, twee platenspelers, twee taperecorders (waarvan 1 gecombineerd met de Aux ingang) en een tuner.

De impedantie van de tweede platenspeleringang kan worden afgesloten op 30 kOhm, 50 kOhm en 100 kOhm. Dat leek me altijd zinloos, tot ik mij realiseerde dat daarmee een step-up trafo voor een MC-element optimaal kan worden afgesloten voor het gebruikte element. Er zijn centeruitgangen, één zonder filter die het gehele opgetelde linker en rechter signaal naar een externe eindtrap kan sturen, en één met filter op 159 Hz. Sansui bracht dat als een oplossing voor een satellietsysteem met een centrale actieve woofer. Tape-uitgangen met monitorvoorziening zijn standaard. Twee paar luidsprekers mogen worden aangesloten en de voor- en eindversterker zijn te scheiden met brugjes om de in die tijd nog populaire equalizers in de signaalweg op te nemen. Of, zoals Sansui aangeeft, de AU-777A te gebruiken met een elektronisch cross-over en extra eindtrappen. High End anno 1970.

De voorkant is niet minder druk. Van links naar rechts: aan/uit, speakerkeuze, hoofdtelefoon, balanscontroleschakelaar, toonregeling (gescheiden voor links en rechts) voor bas, midden en hoog. Volume- en balansregeling. Schakelaars voor laag af, hoog af, loudness, muting en monitor, meerkeuzeschakelaar voor reverse stereo, stereo, links, rechts en mono en als laatste in de rij de meerkeuzeschakelaar voor de ingangen. Onder de kap is het niet minder interessant. Goed te zien is dat Sansui gewend was buizenversterkers te bouwen en die bouwwijze met printplaten voortzet. Stevige Elna condensatoren in de voeding, die nog steeds van redelijke kwaliteit zijn na 40 jaar. Veel bedrading naar de schakelaars en regelaars. Twee maal twee eindtransistoren per kanaal (2SD143 en 2SD218) met een enkele driver (2SD152).

Sansui leverde het complete schema en de onderdelenlijst mee. Wie behoefte heeft aan originele Sansui parts uit die tijd moet trouwens een kijkje nemen op www.sansui-parts-shop.com. Het vermogen van de AU-777A werd nogal optimistisch gezet op 2 x 70 Watt. Volgens de waardeloze IHF norm. In de werkelijkheid levert de AU-777A maar 2 x 30 Watt aan 8 Ohm. Bij een harmonische vervorming van 0,5%. Het frequentiebereik zou recht zijn tussen 20 Hz en 100 kHz binnen +/- 1 dB. De dempingfactor is gering met een waarde van 15. Dat geeft een beetje aan, dat tegenkoppeling schaars is toegepast. De versterker is heel stil en bromt niet, met een signaal-ruisafstand van ooit 100 dB op lijn en 80 dB op phono en microfoon. Gevoeligheid ligt naar moderne maatstaven veel te hoog. 140 mV is voldoende om de versterker vol uit te sturen.

 






EDITORS' CHOICE