REVIEWNeat

NEAT Acoustics Petite SX

Het Britse bedrijf NEAT Acoustics Ltd. werd in 1989 opgericht door Bob Surgeoner die reeds decennia (sinds eind jaren `60) zowel gitaar als Double Bass speelt. Paul Ryder versterkte het ontwerpteam in 2006 en is een ervaren opnametechnicus, gitarist en songwriter. Muziek, zowel opgenomen als live gespeeld staat hoog in het vaandel bij deze heren. Neat Acoustics is gevestigd in de historische kasteel-stad Durham wat in de prachtige Teesdale regio ligt en alle Neat weergevers worden daar eigenhandig ontworpen en gebouwd.

Men gebruikt bij NEAT sinds jaar en dag Naim electronica voor de ontwikkeling en demonstratie van hun producten. Het is daarom begrijpelijk dat Latham Audio voor Neat koos als hun nieuwe luidspreker-leverancier. De meest roemruchte NEAT klassieker (en de eerste NEAT weergever ooit) is de Petite mini-monitor die met zijn LS 3/5a-achtige vormgeving en dynamische weergave NEAT als luidsprekerspecialist op de audiofiele kaart zette.

De concurentie van andere puur Britse luidsprekerfabrikanten was toen groter dan nu, wat betekent dat Neat des te hoger moesten scoren om een plaats tussen de oudere en soms zelfs legendarische collega`s te verwerven. Het feit dat NEAT nog steeds bestaat en meer geliefd is dan ooit, spreekt boekdelen. NEAT heeft momenteel vier productlijnen, te weten: Motive, Momentum, Ultimatum en Classic waar de fameuze Petite nog altijd deel van uitmaakt.

De NEAT Petite is in Nederland tot nog toe niet alom bekend geweest maar in het Verenigd Koninkrijk is het een polulaire modelnaam die onderhand door maar liefst vier incarnaties is gedragen. De Britse recensent Malcolm Steward is altijd een grote NEAT (en NAIM) liefhebber geweest. Momenteel staat in zijn luisterruimte een paar Petite SX weergevers in Ferrari-rode lak... (Steward is behalve audiofiel ook een `petrolhead`).


Foto: Kilian Bakker

De eerste Petite stamt uit 1989. Het doel van de ontwerpers was dat van velen voor -en na- hen: een zo compact mogelijke weergever met een werkelijk uitgewogen en daadkrachtige presentatie. De naam maakt reeds duidelijk dat dit ontwerp uit de hoogtijdagen van de Britse mini-monitor beweging stamt. Tegenwoordig zijn hoogwaardige mini-monitoren geheel geaccepteerd en ingeburgerd maar enige decennia geleden was zo`n mega-mini nog een vreemde eend in de audiobijt. De Petite SX heeft vrijwel de zelfde verhoudingen als de BBC Grade 2 LS 3/5a, zij het op iets grotere schaal. In tegenstelling tot de gemiddelde klassieke Britse weergever is deze NEAT frontloos en dat betekent geen ontsierende bevestigingsnoppen of velcro op het fineer, wat keurig is afgewerkt en rondom aangebracht. Dankzij schuimranden rond de weergave-units (die voor vermindering van directe diffractie zorgen) zijn er zelfs geen schroeven te zien. Het resultaat: een opgeruimd, tijdloos uiterlijk.


EDITORS' CHOICE