REVIEWNeat

De techniek

De hoogfrequent unit van de Petite SX heeft een uit stof vervaardigd positief koepelmembraan met interne demping tussen de koepel en de magneetpool. Deze HF unit werd specifiek gekozen vanwege de uitstekende dynamische eigenschappen die voor een zo naadloos mogelijke overgang naar de mid/laag unit moeten zorgen. De mid/laag unit stamt in feite uit de Ultimatum lijn en heeft een geïmpregneerde papieren conus. De magneetpool is voorzien van een ventilatieschacht waarmee ongewenste compressie achter de conus wordt voorkomen. Voor een ukkie uit de circa 30 centimeter kast-klasse heeft de Petite laag/mid units met een relatief groot conus oppervlak. De uit MDF opgetrokken klankkast heeft aan de achterzijde niet één maar twee baspoorten; een 3,2 centimeter diameter poort die is afgestemd op 40 Hertz en een secundaire 5 centimeter poort die hoger is afgestemd en werkzaam is over een grotere bandbreedte. NEAT noemt dit `staggered port tuning`. Daarmee ontstaat een meer geloofwaardig en substantieel fundament, aldus de fabrikant.


Foto: Kilian Bakker

NEAT werkt in het hogere prijssegment met het Isobaric principe (in-fase, akoestisch gekoppelde twin-woofer) en met deze dubbele poort configuratie kon men op minder complexe en kostbare wijze ook een compacte weergever daadkrachtiger maken. Bob Surgeoner benadrukte tijdens een telefoongesprek, dat de Petite een andere afstemming oftewel een ander karakter heeft dan de alom bekende Motive weergevers. De Motive weergevers zijn bijzonder expressief en direct terwijl de Petite SX als het ware het middenpad moet bewandelen tussen de klassieke BBC monitor presentatie en dat van de Ultimatum lijn. Op mijn suggestie, dat de Petite SX een `LS 3/5a on steroids` zou zijn, reageerde Bob lachend en instemmend "zo zou je dat kunnen zien, ja". Vandaar dat de Petite en zijn vloerstaande familielid Elite tot de NEAT Classic Range behoren. Het op het gehoor afgestemde wisselfilter van de Petite SX is even simplistisch -slechts vier componenten- als puristisch; twee OFC luchtspoelen en een hoogwaardige polypropyleen condensator (plus serieweerstand) helpen bij een zo `schoon` mogelijk signaalpad. Alle elektrische verbindingen zijn gesoldeerd en de bedrading is custom OFC. Extra aandacht is geschonken aan een optimale kanaalgelijkheid door units en onderdelen te selecteren en te paren. Zo hoort het.


Foto: Kilian Bakker

NEAT prefereert aansturing via bi-amping, iets wat door audio-collega Naim wordt onderschreven. Bi-amping heeft in verschillende opzichten meer zin dan bi-wiring en er zijn overigens aardig wat stereo versterkers met een duidelijke voorkeur voor single-wiring. De NEATs werden voor deze recensie door enkelvoudige stereo versterkers, via single-wiring aangestuurd (jumpers uit dezelfde kwaliteit kabel zijn dan een must). Stabiele stands zijn onontbeerlijk bij dergelijke weergevers (ondergetekende gebruikt zandgevulde SolidSteel stands op gasbeton sokkels), daar kan beter niet op worden bezuidigd. De nominale impedantie is 8 Ohm (6 Ohm minimum) en de gevoeligheid resulteert in een geluidsdruk van 86 dB (op 1 meter) bij 1 Watt aansturing. De Petite SX meet een LS 3/5a-achtige 31 bij 20 bij 18 centimeter (HXBXD) en is verkrijgbaar in eiken, esdoorn, kersen, noten, rood noten en zwart essen.

Stoppen Op De Proppen

De poort-paren zijn op gespiegelde wijze aangebracht, wat betekent dat men de weergevers zowel met de grotere poorten als de kleinere poorten aan de buitenzijde kan opstellen. Dus Bob gebeld en gevraagd, of er bij NEAT een voorkeur bestaat voor een bepaalde poort-oriëntatie, waarop hij enigszins verrast reageerde "dat heb ik eigenlijk nooit geprobeerd, ik neem aan dat het weinig of niets uitmaakt". Voor ondergetekende leek het gevoelsmatig zinvol om de grote poorten aan de buitenzijde te hebben, gezien de toe-in daar voor een grotere afstand tot de achterwand zorgt. In de praktijk bleek het verschil inderdaad minimaal te zijn, met een lichte voorkeur voor de reeds genoemde oriëntatie. Er worden een paar schuimrubber pluggen meegeleverd voor de grotere poorten die daarmee kunnen worden gedempt wanneer de SXen in een kleinere ruimte en/of op vrij korte afstand van de achterwand worden gebruikt. Het bleek al gauw dat in de residentiële 30 vierkante meter ruimte de beste resultaten werden verkregen zonder pluggen, wat in een betere balans van het hogere laag en het midden resulteerde. Schrijver dezes heeft menigmaal dergelijke dempers geprobeerd en zelden met bevredigende resultaten. Ook in een opstelling dicht bij de achterwand bleek het geen compromisloze oplossing te bieden. Wanneer herpositioneren -met name de afstand tot de achterwand- mogelijk is, is dat de beste optie.


EDITORS' CHOICE