REVIEWMarantz

Marantz TT-15 – analoog design

Over de wederopleving van de langspeelplaat als geluidsdrager hoeven we het eigenlijk niet meer te hebben. Dat vinyl eigenlijk nooit helemaal weg is geweest geldt onder audiofielen als een gegeven, maar bij de `gewone` muziekliefhebber is plaatjes draaien wel degelijk lang uit beeld geweest.

Toch zijn een aantal fabrikanten van geluidsapparatuur stug doorgegaan met het aanbieden van platenspelers en versterkers met phonotrappen, en een daarvan is Marantz. Tot 1997 hielden ze de inmiddels legendarische TT-1000 in meerdere incarnaties in productie. Dat was een door Micro-Seiki ontworpen high-end apparaat, opgetrokken uit glas en aluminium, en nog steeds zeer in trek bij analoogliefhebbers.
 
[TT15]
 
In 2004 was het tijd om een nieuwe referentieplatenspeler op de markt te brengen, en dat werd de TT-15. Ook deze keer koos Marantz voor een extern ontwerp dat door een aantal ontwerpdetails wel degelijk een echt Marantz product genoemd mag worden. Ditmaal viel de eer te beurt aan de Duitse platenspelerbouwer Clearaudio.
 

(Foto: Paul Vermeulen)
 
De TT-15 S1, zoals hij voluit heet, is grotendeels opgetrokken uit frosted acryl, wat zorgt voor een zeer chique uitstraling. De vorm van de bodemplaat is zodanig in vorm gefreesd dat de platenspeler perfect aansluit bij de gewelfde fronten van de Premium Range van Marantz, en ook de luxe metalen voeten van die productreeks zitten er onder. Maar niet alleen het oog moet gestreeld worden, het oor wil ook wat. Ik ben er dus eens goed voor gaan zitten.
MERK

EDITORS' CHOICE