REVIEWCanton

Canton WA 100 draadloos versterkersysteem

Medio 2006 introduceerde Canton het CD3500 draadloze luidsprekersysteem. Dit was één van de eerste draadloze luidsprekersystemen met een echt goede weergavekwaliteit. Voor de mensen die op een vergelijkbaar niveau draadloos hun eigen luidsprekers willen aansturen, heeft Canton nu ook een losse draadloze versterkerset.

Het probleem lijkt me heel herkenbaar. Je wilt een paar extra luidsprekers in de keuken of de slaapkamer maar kunt of wilt geen kabels door muren en plafonds trekken. Of je wilt een set surroundluidsprekers aansluiten maar ziet op tegen het netjes wegwerken van die lange luidsprekerkabels door de kamer. Zou het dan niet geweldig zijn als je de luidsprekers gewoon draadloos kon aansturen.

Canton WA100

Een goede draadloze verbinding is echter veel minder eenvoudig dan soms wordt gedacht. Een draadloze verbinding is namelijk zowel aan technische beperkingen als aan wettelijke regelgeving gebonden. De bestaande zend/ontvangsystemen en draadloze technieken kunnen namelijk niet zomaar voor een andere toepassing worden ingezet.

De laatste jaren zijn er echter veel nieuwe mogelijkheden ontstaan op technisch gebied maar vooral ook binnen de wetgeving. De wetgever heeft de laatste jaren de indeling van verschillende etherfrequenties veranderd en opnieuw ingedeeld waardoor er meer mogelijkheden zijn ontstaan voor draadloze transmissie. Toen ik, nog niet eens zo heel lang geleden, binnen de techniek begon, was het hebben van een draadloze telefoon thuis nog vrij bijzonder, was GSM nog niet eens bedacht en was een (analoge) autotelefoon alleen voor de happy few weggelegd. Draadloze microfoons bestonden wel maar waren nog heel erg duur en alleen voor vergunninghouders beschikbaar en draadloze hoofdtelefoons hadden vaak maar een heel matige geluidskwaliteit. Die situatie is nu echt heel anders geworden en daar maken steeds meer fabrikanten dankbaar gebruik van.

MERK

EDITORS' CHOICE