REVIEWNaim Audio

Naim en Neat: Magische Match

Max Delissen | 25 maart 2010 | Naim Audio

Er zijn in de hifi-branche in zekere zin twee soorten importeurs. Sommigen kiezen voor een zeer breed merkenpakket zonder al te veel te letten op onderlinge samenhang van merken en productsoorten, terwijl anderen juist een kleiner aanbod hebben waarbij zeer veel zorg is besteed aan de combinaties die met de merken te maken zijn. Latham Audio uit Alphen behoort absoluut tot die laatste categorie.

De ene werkwijze is overigens niet beter dan de andere, het zegt niets over de kwaliteit van de producten op zich als een importeur bijvoorbeeld geen luidsprekers voert die passen bij het elektronicamerk dat ze vertegenwoordigen. Het is echter wel handiger om bij een leverancier te kunnen `shoppen` als men op zoek is naar een muzikale set. Op basis van ervaring en liefde voor het vak bij elkaar gekozen combinaties kloppen soms gewoon beter dan bij elkaar gescharrelde merken van verschillende afkomst.

In het geval van Latham gaat het over de merken Naim en Neat, twee Britse fabrikanten die overigens van elkaars producten gebruik maken bij de muzikale afstemming van hun koopwaar. Het was dus logisch dat we, toen we de aanvraag voor de Naim elektronica de deur uit deden, meteen JA zeiden toen we per kerende mail het aanbod kregen om er een setje Motive 1 luidsprekers van Neat bij te beluisteren.

En niet lang daarna stonden ze dus in onze luisterruimte: vier stijlvolle zwarte kasten met zacht groene verlichting (zoals Kilian Bakker in zijn test van de NaimDAC onlangs al opmerkte een zegen in een tijd dat alle elektronica met felblauwe schijnwerpers lijkt te moeten worden uitgerust), en twee vrij kleine vloerstaande luidsprekers.

MERK

EDITORS' CHOICE