REVIEWNaim Audio

Luchtgitaar? De conclusie...

Max Delissen | 25 maart 2010 | Naim Audio

Het is inmiddels een soort van `running gag` op de redactie dat een set pas deugt als we ons gedwongen voelen de luchtgitaar ter hand te nemen. Dus werd Supertramp weer uit de kast getrokken. Met een vers geslepen air-plectrum in de rechterhand, en de hals van de luchtgitaar losjes in de linker werd het nummer Goodbye Stranger van het album Breakfast In America ingestart. Ergens in de tweede helft krijgt deze track een soort omkering. Een spanningsopbouw van bijna een minuut ontlaadt zich in een heerlijke gitaarsolo die tot het eind van het nummer duurt. En ja hoor, daar ging hij weer. Zelfs als je weet dat je er op zit te wachten...jezelf uit alle macht dwingen om het niet te doen, en het dan toch doen. Omdat je niet anders kunt. Dat is muziekbeleving in optima forma.


(Wij gebruikten de derde gitaar van links.)

Conclusie

Als je de Naim-Neat combinatie vergelijkt met een andere set is het mogelijk dat die gedetailleerder klinkt, of ruimtelijker, of misschien zelfs wel wat dynamischer, maar muzikaler? Daar krijgt de meerderheid het echt moeilijk. Op de een of andere manier slaagt de Naim-Neat combi er in het uiterste aan muzikaliteit van de cd in de lade van de speler te schrapen, en die vervolgens op een niet-hifi manier aan de luisteraar over te brengen. Dat behoeft misschien enige nuance. Want gaat het dan niet om de meeste detaillering, het diepste laag, de grootste ruimtelijkheid?

Het antwoord daarop is in dit geval duidelijk nee. Het is niet de eerste keer dat ik dit roep, en het zal ook niet de laatste keer zijn: muziek en muzikaliteit laten zich niet in specificaties te vangen. De magie van een goed afgestemde set laat zich niet uitdrukken in cijfers voor of achter de komma. Alleen in zaken als weggepinkte traantjes en gebroken luchtsnaren. De hernieuwde kennismaking met Naim en de eerste ontmoeting met Neat waren uiterst plezierig. Als de set volgende week wordt opgehaald zullen we weer zuchtend afscheid nemen. Snel nog een keer Nina opzetten, nu het nog kan.

Prijzen:

Naim CD 5 XS cd-speler: 2.200 euro
Naim NAC 152 XS voorversterker: 1.125 euro
Naim NAP 155 XS eindversterker: 1.300 euro
Naim Flatcap XS voeding: 850 euro
Naim NAC A5 luidsprekerkabel: 20 euro/meter

Neat Motive 1 luidspreker: 1.850 euro per paar

Meer informatie:

www.latham.nl

MERK

EDITORS' CHOICE