REVIEWPioneer

Pioneer PDX-Z9

Rob van Ginneken | 10 december 2009 | Pioneer | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Mag je een veelzijdig ruimtemodel als de Mercedes B-klasse spiegelen aan zijn uiterst chique en natuurlijk ook veel kostbaarder S-klasse broeder? Het lijkt op het eerste gezicht absoluut geen vergelijk, maar zoals de kenners wel weten, ligt dat vandaag de dag aanzienlijk minder scherp dan voorheen. Ook de minder gefortuneerde zakenrijder profiteert in elk geval van een verbluffend grote portie moderne techniek.

Zo’n zelfde vraag komt – misschien een tikje ondeugend - bij ons op wanneer de Pioneer PDX-Z9 tijdens de test thuis staat opgesteld naast de als uit een brok metaal gehouwen Symphonic Line RG 9, omgeven door al zijn ‘toeleveranciers’. Een heel Tabula Rasa audiomeubel vol.

Pioneer PDX-Z9
Foto: Inge Veerkamp

Terwijl de Z9 bescheiden op een klein tafeltje staat. Alleen. Maar heeft Pioneerzelf hem ook niet in de high end brochure gezet? In zekere zin is de Pioneer de elektronische evenknie van dat compacte Mercedes Multi Purpose Vehicle. Ook de Pioneer is een soort schaap met vijf poten, dat op allerlei manieren kan inspelen op je wensen van alledag. En over het Mercedes design mogen de meningen verschillen, maar de Z9 oogt absoluut klasse. Maar dan zonder S ervoor.

Hij heeft het strak zakelijke en tegelijkertijd aaibare van een iPod. Zijn formaat is handzaam. De hoogglans delen, details in geborsteld zwart metaal en de onopvallend geïntegreerde aanraakgevoelige bedieningselementen langs de bovenrand suggereren een prijsniveau waarvoor je even door moet sparen. Dat geldt trouwens ook voor de nette indruk die de behuizing maakt.


EDITORS' CHOICE