De klap blijkt mee te vallen: adviesprijs 899 euro. Toch bewijst de in verhouding wat grote en vooral druk bezette afstandsbediening dat er kennelijk een boel verborgen geneugten aan boord zijn. Knopjes zat. En inderdaad wordt je zelfs dán nog verrast door allerhande extra mogelijkheden.
Toch is de basis juist bijna klassiek. Hij volgt Pioneers al eerder ingezette koers (G-Clef versterkers, SACD-spelers en tuners) om stereo in ere te herstellen. Maar in de Z9 dan wel op de basis van een twee maal 50 Watt versterker. Zeer compacte door digitale techniek. Door diezelfde ‘geïntegreerde’ filosofie consequent door te voeren, lukte het om talloze functies samen te ballen in een uitzonderlijk low profile verpakking.
Foto: Inge Veerkamp
Perfect in een strak modern interieur en voor moeders de vrouw wederom aanleiding om eens te informeren of de ruil niet permanent kan worden. Pioneer – zo heeft ze intussen heel sluw uitgedokterd – heeft trouwens ook mooie kleine luidsprekerboxen. Het Pure Malt setje, dat ondanks een laag rendement heel lekker met de Z9 schijnt te combineren. Bovendien, alles zit toch in de Z9?
Rondom
Naast een tuner en een speler voor CD en zelfs SACD zit de Z9 inderdaad rondom in de aansluitingen. Hij doet zijn digitale wortels eer aan met USB, een iPod aansluiting (met een ietwat grofstoffelijk dikke kabel bijgeleverd) en zelfs een intrigerende LAN netwerk aansluiting. Ook internet radio hoort er namelijk bij. Dankzij een DLNA-stempel is ook het direct spelen vanaf bijvoorbeeld een harde schijf in het netwerk zonder al te veel gedoe te regelen. Alleen het ‘bladeren’ door de muziekbestanden bleek wat weerbarstig. Kan aan ons liggen, want de bediening bleek een heel avontuur om echt alles te verkennen.
Foto: Inge Veerkamp
In dat licht bezien, is het tamelijk verrassend dat zelfs de analoge traditie van vinyl hier niet is vergeten. Achterop is namelijk een phono aansluiting met bijbehorende aardeklem te vinden. Niet zijn ‘audiofiele’ hoogtepunt, maar het phonotrapje is in combinatie met een pittig MM element redelijk bruikbaar en laat ondanks de digiversterkers toch nog wat van het analoge vinylkarakter in leven. De Benz ACE M in onze Transrotor werd er iets te terughoudend van, maar zelfs deze nogal ‘overbemeten’ combinatie bleef aardig te beluisteren. Maar het zal duidelijk zijn dat de Pioneer meer mikt op mensen die ook nog een platenspelertje hadden staan om hun oude liefdes te beluisteren.
Voor we verder gaan: met één stel aansluitingen analoog uit en één analoog in houden de combinatiemogelijkheden verder juist rap op. Je zult er al gauw een televisie of decoder op willen aansluiten, dus dat is een duidelijk minnetje op de scorelijst.