REVIEWSupra Cables

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon

Kilian Bakker | 04 december 2009 | Supra Cables

De huidige HiFimarkt wordt overspoeld door nieuwe kabelontwerpen waarvan vele tot de meer of zelfs zeer exotische varianten behoren. Dergelijke prestigeproducten dragen lange prijskaartjes en zijn daarom minder interessant voor de gemiddelde audiofiel die een goede kabel voor een redelijke prijs zoekt.

Luidsprekerkabels zijn wat dat betreft nog problematischer, gezien er vaak meerdere meters kabel nodig zijn om het traject van de versterker naar de weergevers af te leggen. Dus werd besloten om van een oudgediende twee kabelsetjes met een goede prijs/prestatieverhouding onder de loep te gaan nemen, te weten de Classic 4.0 en de Ply 3.4 kabels (met Combicon connectoren) van het Scandinavische Supra.

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon

Supra introduceerde in 1976 hun Supra 2.5 luidsprekerkabel die volgens de Zweedse fabrikant de eerste audiofiele kabel ooit was. Monster maakt vergelijkbare claims, net als Goertz maar zeker is dat Supra er vroeg bij was. Tommy Jenving, de oprichter en hoofdontwerper van Supra heeft naast kabels voor HiFi toepassing ook vele professionele kabeltypen ontworpen waaronder verschillende hoogfrequentkabels. Nadat Supra jarenlang succes had behaald met hun 1.5, 2.5, 4.0 en 6.0 types werd een geheel nieuwe productlijn aangekondigd, genaamd Supra Ply. Naast een opvallende lay-out van de aderbundels worden de Ply kabels gekenmerkt door een geleider waarbij de OFC koperkern is voorzien van een tinnen `jasje`. Dat type geleider is uiteindelijk de norm geworden bij Supra. De hoofdgedachte achter de Supra Ply kabels is het zo laag mogelijk houden van inductie. Terwijl veel kabelfabrikanten in het verleden vooral bezig waren met het ontwikkelen van laag-capacitieve kabels, stond voor Tommy Jenving als een paal boven water dat laag-inductieve kabels betere resultaten zouden behalen. Men heeft bij Supra overigens meer eigen uitvindingen op hun naam staan zoals bijvoorbeeld de geweven Nylon (semi geleidende) afscherming, de Swift XLR pluggen (snelle montage en betrouwbaardere constructie, aldus Supra) en de Combicon luidsprekerconnectoren. Tommy Jenving is trots op zijn nationaliteit, vandaar dat de uitgebreide Supra catalogus enkele Zweedse uitvindingen meldt, zoals daar zijn: de propellor, de verstelbare steeksleutel maar ook wat meer tegengestelde ideen als de veiligheidsspeld en het Dynamiet.

MERK

EDITORS' CHOICE