REVIEWSupra Cables

Luisteren

Kilian Bakker | 04 december 2009 | Supra Cables

Voor de goede orde: kabels klinken niet, ze kunnen de signaalverbinding tussen apparaten meer of minder in de weg staan. Het spreekt voor zich dat de juiste kabel voor een bepaalde verbinding het signaal en de elektrische inter-component aanpassing minder zal verstoren. De twee betaalbare Supra luidsprekerkabels werden in combinatie met laaggeprijsde en meer kostbare versterker-weergevercombo`s ingezet om een `broad-spectrum` indruk te krijgen. De Supra Classic 4.0 kabelset was prettig om te installeren, een gevolg van de hoge buigzaamheid van de kabel en de exacte pas van de CombiCon 4mm pluggen. De weergave met de Classic 4.0 kwam ontspannen, zelfs `gemakkelijk` over. Toegepast in verschillende versterker-weergevercombo`s was de toonbalans fractioneel aan de lichte kant (in direct vergelijk met de QED Original) maar tegelijkertijd goed gearticuleerd. Julie Murphy`s zang op haar CD Black Mountains Revisited werd stabiel afgebeeld en was vrij van toegevoegde hardheid. Wel was er bij meerdere opnames een lichte heesheid merkbaar in het hoge middengebied.

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon

Wellicht het meest opmerkelijke aan de weergave met de Classic 4.0 was de prettige flow die voortkwam uit een combinatie van goede timing en een vanzelfsprekende rust. Het hogere midden en lagere hoog wordt met deze kabel enigszins overbelicht maar dat subtiele effect werd tijdens de luistersessies echter niet als storend ervaren. De plaatsing van instrumenten is behoorlijk goed te noemen voor een kabel uit de sub-10 Euro prijsklasse. De hoge tonen weergave komt rustig en verassend verfijnd over. De saxofoon in de track Catalina Estimada van Eric Bibb`s debuut op Opus 3 werd op ronde en losse wijze neergezet, zonder inkadering. De lagetonen weergave was aan de ingetogen kant, wat desondanks te preferen is boven een opgeblazen sound. De Classic 4.0 zal daarom vooral geschikt zijn voor grotere weergevers met een royale laagweergave. Ook de duurdere Ply 3.4 was prettig in het gebruik dankzij een minimale omvang en hoge buigzaamheid. Na de relatief ingetogen werkende Classic 4.0 sprong de Ply 3.4 wat meer in het oor met een impulsieve weergave waarbij vooral percussie uitstekend uit de verf kwam.

SUPRA Classic 4.0, Ply 3.4 & Combicon

De algehele auditieve indruk was dat van een krachtigere weergave met meer presence. De laagweergave had meer soliditeit en gewicht, wat met name goed hoorbaar was toen de track I don`t Want To Know van de Fleetwood Mac LP Rumours werd afgetast. De ferme drumklap die volgt op de gitaar-intro kreeg meer impact mee dan met de Classic 4.0 en de diepgrommende elektrische bas had aan body gewonnen. In bepaalde opzichten hebben de hier besproken Supra kabels een behoorlijk vergelijkbaar tonaal karakter wat zich vooral uitte in het middengebied. De lichte heesheid die hoorbaar was met de Classic 4.0 was echter bij de Ply 3.4 nauwelijks aanwezig zodat de zangstem van Julie Murphy natuurlijker klonk maar ook uit een meer zwarte achtergrond leek te komen. Fleetwood mac`s strakke timing kwam nog duidelijker over met de PLy 3.4 en de ruimtelijke afbeelding van Eric Bibb`s Catalina Estimada was zowel overzichtelijker als royaler geworden.

MERK

EDITORS' CHOICE