REVIEWNaim Audio

NaimUniti All in One audiospeler & versterker

Marnix Bosman | 04 december 2009 | Naim Audio

Jarenlang had de term, `alles in een systeem`, een bedenkelijke naam. Voor een echt goede geluidskwaliteit kon je toch beter een systeem met losse componenten nemen. Die situatie geldt in bepaalde opzichten nog steeds maar er zijn goede uitzonderingen op de regel.

Lekker compact alles in een. Het lijkt zo eenvoudig maar dat is het absoluut niet. Een tuner, een CD-speler, een versterker, het zijn allemaal totaal andere componenten met hun eigen problematiek. De laatste generaties mobiele telefoons tonen aan dat er heel veel functionaliteit in een apparaat kan worden samengevoegd. Als dat in een telefoon kan, dan kan dat natuurlijk ook in een audioapparaat.

Naim Uniti
Foto: Ed Verkerk

Als je naast veel functionaliteit echter ook audiokwaliteit wil bieden dan is het allemaal nog niet zo eenvoudig. Naim, die een naam heeft hoog te houden, is de uitdaging echter aangegaan om binnen de standaard Naim afmetingen een CD-speler, netwerkspeler, FM/DAB tuner, internetradio en een versterker samen te brengen.

Vertrouwde en nieuwe technieken in een

Naim is bij de ontwikkeling van de NaimUniti (het wordt als een woord geschreven) uitgegaan van geslaagde ontwerpen uit het huidige Naim programma. Zo is de versterker in de NaimUniti bijvoorbeeld gebaseerd op de succesvolle Nait 5i geentegreerde versterker. Net als de Nait 5i levert ook de eindtrap in de Uniti maximaal 50W in een 8 Ohm impedantie. De CD-speler in de Uniti is gebaseerd op de CD5i CD-speler terwijl de D/A-converter weer is afgeleid van de CD5x. Samen met de FM/DAB tuner, de netwerkspeler en internetradio biedt de NaimUniti echt alle audio-onderdelen in een compact apparaat.

Naim Uniti
Foto: Ed Verkerk

Ondanks de interne mogelijkheden heeft de Uniti ook nog aansluitmogelijkheden voor een iPod, vier digitale ingangen op de achterzijde (2 x optisch en 2 x coaxiaal) en een USB ingang op de voorzijde. Verder biedt de voorzijde een analoge minijack ingang terwijl er op de achterzijde nog eens drie analoge cinch ingangen aanwezig zijn. Bijna alle Naim apparatuur biedt uitbreidings- en upgrademogelijkheden en bij de Uniti kan er nog een phonoversterker aangesloten worden. Hiervoor heeft het apparaat een, voor Naim gebruikelijke, DIN ingang. Er is ook een DIN uitgang voor het aansturen van een aparte Naim eindtrap. Cinch uitgangen zijn er ook voor het aansturen van een recorder en twee subwoofers. De subwoofer uitgangen zijn gewone preamp uitgangen zonder filtermogelijkheden maar reageren dus wel op de volumeregelaar. Voor bedieningsgemak dat verder gaat dan de afstandsbediening zijn er nog RS232 en minijack aansluitingen.

MERK

EDITORS' CHOICE