REVIEWNaim Audio

Weergave en conclusie

Marnix Bosman | 04 december 2009 | Naim Audio

Het testexemplaar dat ik ter beschikking had, was al ruim ingespeeld waardoor ik snel de gehoormatige eigenschappen van de Uniti kon horen. Het geluidsbeeld van dit apparaat is heel rustig, open en makkelijk. Het draagt absoluut de Naim handtekening die ik eerder bij Naim apparatuur heb vastgesteld. De NaimUniti zet heel snel en soepel een mooi geluidsbeeld neer dat je direct je aandacht trekt het is absoluut niet opdringerig maar juist heel rustig waardoor je als het ware direct kan wegdromen met de muziek. De Uniti biedt heel veel definitie over het gehele klankbereik en zet een breed en diep plaatje neer. Desondanks lijkt de NaimUniti een wat zwaarder laag te hebben dan ik van een Naim apparaat had verwacht. Die nadruk in het laag is zeker niet vervelend want het geeft het gehele geluidsbeeld een lekker stevig fundament. Maar het zal niet door iedere luidspreker gewaardeerd worden. Met de PMC TB1S werkt het bijvoorbeeld prima. Met de Adam ART Compact ontstaat echter een wat minder gelukkig huwelijk. Helemaal onverwacht is dat overigens niet omdat deze luidspreker een haarscherpe controle in het laag moet hebben om goed te blijven klinken. De NaimUniti kan door het geboden klankbeeld mooi gecombineerd worden met compacte monitors of slanke vloerstaande zuiltjes en zal dan in veel gevallen toch een heel compleet geluidsbeeld neerzetten.

Naim Uniti

Met de klassieke jazz van bijvoorbeeld Cannonball Adderley klinkt het systeem intiem en compact. Maar met steviger werk zoals de blues-rock van Stevie Ray Vaughn zet de Uniti een lekker stevig geluidsbeeld neer. Ook met de complete Kirov opera gedraagt het systeem zich voorbeeldig maar persoonlijk vind ik de NaimUniti het beste passen bij moderne jazz, fusion en pop omdat het extra fundament daar het beste bij past.

De NaimUniti is echt bedoeld voor mensen die een simpel en onopvallend ogend maar toch goed klinkend systeem willen hebben. Het klankbeeld is rustig en eerlijk en dat past bij het karakter van het merk Naim.

Aanvullende informatie:

Prijs: 2825 euro

Importeur:
Latham Audio
Alphen
Tel. 013 5082411
Websites : www.lathamaudio.nl
www.naim-audio.com

Gebruikte apparatuur:

  • NaimUniti
  • PMC TB1S luidsprekers
  • Adam Compact luidsprekers
  • REL Q200 actieve subwoofer
  • Tara Labs RSC Prime Biwire luidsprekerkabel
  • Isotek Sirius aansluitblok
  • vM PFM2 lichtnetfilter

MERK

EDITORS' CHOICE