REVIEWNaim Audio

Solide opbouw

Marnix Bosman | 04 december 2009 | Naim Audio

Naim heeft al sinds jaar en dag de geheel eigen CD-lade waarbij het loopwerk in zijn geheel uit het apparaat wordt gedraaid. In een ver verleden oogde deze constructie nogal kwetsbaar maar dat is allang verleden tijd. De constructie draait soepel rond een dikke as die echt tegen een stootje kan. Ook de angst dat je per ongeluk in het lasterlicht kan kijken als de lade geopend is, de laser komt namelijk zichtbaar naar buiten, is ongegrond. Pas als de lade helemaal naar binnen is gedraaid worden pas het loopwerk en de laser ingeschakeld. Bij het laden is het wel belangrijk om de CD vast te klemmen met een magnetische puk anders werkt het natuurlijk niet.

Naim Uniti
Foto: Ed Verkerk

De solide constructie van het loopwerk zie je ook terug in de rest van het ontwerp. De basis van de kast bestaat uit een dik stalen U-profiel waarop alle apparaat onderdelen zijn vastgeschroefd. Dit U-profiel doet tevens dienst als koellichaam omdat ook de spanningsregelaars en eindtransistoren tegen dit frame zijn geschroefd. Het stalen profiel wordt vervolgens als geheel in een zwart aluminium O‑profiel geschoven die de buitenkant van de kast vormt. Omdat het staal direct contact maakt met het aluminium dient ook deze buitenste kast tegelijkertijd als koellichaam. Tijdens het gebruik wordt de aluminium kast dus wel een beetje warm maar de temperatuur wordt nooit zorgwekkend hoog.

Configuratie en gebruik

De NaimUniti is geen ingewikkeld apparaat en de menustructuur is heel intuetief. Het kan desondanks geen kwaad om de handleiding rustig door te lezen omdat het instelmenu allerlei handige functies biedt. Zo kan je bijvoorbeeld voor iedere ingang het niveau over 8dB regelen. Je kunt eigen namen ingeven voor een ingang of deze volledig uitschakelen (als je hem toch nooit gebruikt). Verder kan je bijvoorbeeld instellen dat de speler bij de USB ingang standaard naar de root of naar de laatst gekozen subdirectory gaat en zo zijn er nog wel wat handige standaard instellingen voor de verschillende ingangen en netwerkspeler. Je kunt voor de tuner in totaal 40 voorkeuzezenders programmeren die aan stations op alle drie tunerfuncties (DAB, FM en internetradio) toegewezen kunnen worden . Zolang er op het netwerk een UPnP server te vinden is die vrij te benaderen is, is het aansluiten en configureren van de NaimUniti een fluitje van een cent. Het apparaat zoekt zelf naar een aanwezige server of een Wifi netwerk en als deze eenmaal is gevonden kan je aan de slag. In de handleiding staan nog wat slimme tips voor het geval u problemen ondervindt bij het benaderen van uw NAS, software of hardware server.

Naim Uniti
Foto: Ed Verkerk

Het display op de voorzijde is behoorlijk groot zodat de meeste functies ook op afstand redelijk goed zijn af te lezen. De menustructuur is logisch en simpel. Bij het zoeken naar bestanden op je server is de logica van je bestandsindeling op je server bepalend of je een gewenst muziekstuk snel kan vinden. Zoals bij de meeste van dit soort apparaten is een subdirectory met alle nummers dus geen handige optie. De gebruikelijke zoekfuncties op genre of artiest zijn uiteraard aanwezig om het leven wat makkelijker te maken. De toegankelijkheid en overzichtelijkheid van uw serverindeling is bepalend voor de snelheid van zoeken. De NaimUniti zal daar niks aan veranderen.

MERK

EDITORS' CHOICE