REVIEWMarten

Marten FormFloor - Luidsprekers in concert

Er zijn van die dagen dat je ineens wordt gegrepen door iets. Een dergelijke dag beleefde ik in Rotterdam tijdens de Doelenshow 2009. Een vracht aan apparatuur wisselde af met luidsprekers in alle vormen. Verscholen in een stille hoek speelde een luidspreker die meer de aandacht trok dan alle andere en die in de gedachten bleef hangen. Mogelijk door de combinatie van uiterlijk, klank, de muziek die speelde en de prijs. In mijn hoedanigheid van recensent was een afspraak met de importeur snel te regelen om een eerste impressie om te zetten in een langduriger kennismaking. Met de onderstaande tekst als gevolg. Een luisterimpressie van een bijzondere luidspreker, waar ik nog steeds niet goed weg mee weet.

Marten is een Zweedse luidsprekergrootheid, die in High End kringen heel bekend is vanwege zijn Coltrane-serie. Daaronder zit de Heritage en geheel nieuw is de Form-serie, die bestaat uit een vloerstaander, een centerluidspreker en een subwoofer. De Form-serie van ontwerper en naamgever Leif Marten Olofsson is bestemd voor mensen die aandacht geven aan het interieur van hun woning, tegelijk een heel goed geluid op prijs stellen en vooral van muziek houden.

Marten Formfloor

Marten wil bewijzen dat design en kwaliteit samen kunnen gaan zonder compromissen te sluiten. De onderhanden FormFloor is een driehoekige luidspreker die, staande op zijn speciale RDC cones, net geen 110 centimeter hoog is, net geen 21 breed of 33 diep. Mits ik de uitstekende stalen poten, die de kast de nodige stabiliteit geven, niet meetel. De vlakke baffle herbergt twee units, een 7” basunit met een keramische conus en daarboven een bandtweeter. De woofer is rechtstreeks afkomstig van Thiel (Accuton) en wordt voor Marten op maat gemaakt. Hij filtert met een 12 dB/octaaf filter op 3000 Hz. Het rendement van het systeem is vrij laag, slechts 87 dB, met een uiterst vriendelijke impedantie van 8 Ohm (5,9 Ohm minimum). De systeembelastbaarheid ligt op 150 Watt. Het frequentiebereik zou lopen van 36 Hz tot 40 kHz tussen +/- 3 dB. De kast is gemaakt uit 19 mm MDF en perfect afgewerkt in witte of zwarte lak, of in hoogglans gelakte houtfineer soorten (kersen, walnoot en maple).

Marten Formfloor

Mijn exemplaren zijn niet voorzien van een traditioneel front, maar van metalen beschermroosters. Ik weet dat doekjes leverbaar zijn. De kast heeft een poort aan de onderzijde en moet daarom op de cones staan. Naast de poort zitten de single-wire aansluitingen, optisch een prachtige plaats, die wel enige beperking geeft aan kabels, spades en banaanstekkers. In de kast een filter met Mcap MKP condensatoren, Mundorf metaalfilmweerstanden en een lichte vulling van Zweedse schapenwol. Een controle van het inwendige heb ik achterwege gelaten uit angst de schitterend gelakte afwerking te beschadigen. Marten luidsprekers zijn gemaakt om redelijk dicht bij de muur te plaatsen. Ze maken op die manier gebruik van de reflectie van de achterwand en mogelijk ook van de zijwanden om een natuurlijke balans te krijgen en een mooi groot stereobeeld. Gebleken is dat een vrije opstelling geen belemmering vormt om optimaal te presteren. Een laatste opmerking over het uiterlijk: zowel van bezoekers met een klassiek interieur als van die met een moderne variant zijn uitsluitend positieve reacties gekomen. Vooral de driehoekige vorm en de afwerking spreekt iedereen aan.


EDITORS' CHOICE