REVIEW

Janis Joplin – Cry Baby: The Ultimate Collection

Gastauteur | 03 september 2009

The Ultimate Collection is een nogal gedurfde uitspraak. Er zijn natuurlijk talloze best of albums van Janis Joplin uitgekomen die allemaal hun eigen waarde hebben. Dit is er daar ook gewoon één van, die overigens zeker de moeite waard is om aan te schaffen wanneer je nog niets of weinig van Joplin in huis hebt.

Op de twee cd’s is een fijne kruising gemaakt tussen live- en studio materiaal, bij elkaar zo’n veertig nummers. En de bonus dvd met de complete Woodstock-film 3 Days of Peace & Music (The Director’s Cut) is een slimme toevoeging. Het zet het tijdsbeeld neer waarin Janis op de top van haar succes was en bevat uiteraard ook een gedeelte van haar show op 16 augustus 1969. Bovendien kan je ook genieten van de reportages in de film en andere legendarische optredens zoals dat van Santana en Jimi Hendrix.

Het verhaal van Janis Joplin is bekend. Meisje met geweldige strot verhuist van Texas naar de stad San Francisco. Daar gaat ze zingen in de groep Big Brother & The Holding Company. Het is vrij snel duidelijk wie de grootste ster van de band is en faam komt dan ook snel voor Janis. Te snel. Ze gebruikt veel speed, heroïne en drank om het tempo van haar eigen leven bij te kunnen houden. Ze wordt op 3 oktober 1970 dood aangetroffen in haar hotelkamer. Het was zeker niet haar eerste overdosis heroïne, wel haar laatste. Joplin laat vier studioalbums na, waarvan het laatste, Pearl, postuum verschijnt.

Terug naar Cry Baby: The Ultimate Collection. Hoogtepunten zat op deze verzamelaar. De titelsong Cry Baby, Try Just A Little Bit Harder, Piece of My Heart, het zijn stuk voor stuk Joplin krakers. Bobby mcGee staat, zoals wel meerdere nummers, twee keer op deze verzamelaar. Een keer de studio versie en een keer de akoestische demo versie. Allebei prachtig en kippevel opwekkend. Dit zijn natuurlijk de leuke extra’s voor Joplin fans. De live nummers op de twee cd’s doen eigenlijk nauwelijks onder voor de studio opnames. Hoe goed de verschillende begeleidingsbands van Janis ook waren, het was vooral zij zelf die bijna altijd in vorm was. Live of in de studio, high of nuchter, perfect opgenomen of wat minder. Janis Joplin was one of a kind en deze verzamelaar is daar opnieuw een mooi bewijs voor.


Aanvullende informatie:
Label: Columbia
Tijdsduur: 152 minuten + DVD Woodstock: 3 Days of Peace & Music (The Director’s Cut)
Website:
www.janisjoplin.com


EDITORS' CHOICE