REVIEWMarantz

Marantz UD9004 Universal Player

Kilian Bakker | 28 augustus 2009 | Marantz

Met het vlaggenschip UD9004 wil Marantz de ultieme expressie van performance, ergonomie en schijf-format compatibiliteit bieden, aldus de fabrikant. Dat is nogal een statement maar wel één die serieus mag worden genomen gezien de zeer goede CD- en SACD-spelers waarmee het Japanse Marantz naam heeft gemaakt.

Het hart van de UD9004 bestaat uit een fraai loopwerk wat specifiek is ontworpen voor het uitlezen van SACD (DVD) en BD schijven. Het is gevat in een volmetalen (aluminium) lademechanisme met plaatstalen afdekking en doet schrijver dezes denken aan het loopwerk van de Denon DVD-A1UD. Marantz Europe geeft aan dat dit Marantz Precision Mechanism voortkomt uit een samenwerkingsverband tussen Marantz en Denon. Het zeer ruim bemeten en uit meerdere lagen opgebouwde verkoperde chassis is door middel van twee interne wanden in drie segmenten onderverdeeld. Verkoperde chassis` zijn in feite een Marantz traditie en iets wat liefhebbers dus mogen verwachten van modellen uit de toplijn.

Marantz UD9004 Universal Player

Het koperfestijn houdt niet op bij het chassis want de UD9004 staat op vier massief koperen voeten met vilten contactvlakken. Die voeten zijn gemonteerd tegen een zeer dikke bodemplaat en het is daarom geen wonder dat de torsiestijfheid van het chassis niets te wensen over laat. Het gewicht en de afmetingen van de UD9004 nodigen niet uit tot solo-acties in of rondom het audiomeubel. Zoals altijd bij zware apparatuur zal verplaatsen gemakkelijker en veiliger verlopen met twee personen. Wanneer de boven- en zijkappen worden beklopt blijken deze uit ongedempt plaatstaal te zijn vervaardigd wat zich op onprettige wijze laat horen. Dat sluit niet aan bij de rest van de constructie en de status van een statement product. De Marantz SA15S2 bijvoorbeeld, is op alle punten even fraai en degelijk geconstrueerd. Waarom Marantz hun topspeler wel van massief koperen voeten maar niet van een nonresonante afdekking heeft voorzien, is een raadsel. Het mechanisch dempen van de huidige platen zou al helpen en het is te hopen dat de fabrikant dat ook gaat doen.

MERK

EDITORS' CHOICE