REVIEWMarantz

De analoge boards

Kilian Bakker | 28 augustus 2009 | Marantz

Het ontwerp van de analoge boards is gebaseerd op dat van de SA-7S1 en de audiocircuits zijn over maar liefst vier individuele printplaten verdeeld. De analoge uitgang werkt met HDAM-SA2 (SACD) modules terwijl de D/A omzetting voor de analoge uitgang wordt verzorgd door de Asahi Kasei AK4399 32 bit, 192 kHz chip met PCM en DSD ingang. De audioboards worden overigens uit hun eigen ringkerntrafo met verkoperde afgescherming gevoed. Marantz meldt met trots dat de videoboard van een Silicon Optix HQV Realta video processor is voorzien. De video D/A omzetter is opgebouwd rond een Analog Devices ADV7344 (14 bit) chip. De UD9004 heeft twee HDMI uitgangen en kan via de HDMI poort met beamers en AV systemen worden verbonden maar is ook van discrete analoge uitgangen voorzien voor multikanaals audioweergave. Daarnaast is er een zogeheten Native-Direct HDMI uitgang voorhanden waarmee audio en video signalen geheel gescheiden worden aangeboden, wat de puurheid van zowel audio als videosignalen natuurlijk ten goede komt.

Marantz UD9004 Universal Player

De UD9004 is compatibel met de volgende informatiedragers: BD/BD-video, DVD-audio/video, SACD en CD schijven maar ook met SD, SDHC, mini-SD en micro-SD geheugenkaarten. Naast S-video, componentvideo, standaard video en HDMI uitgangen (waarvan voor deze recensie geen gebruik is gemaakt) biedt de UD9004 twee (stereo) analoge uitgangen; ongebalanceerd en gebalanceerd (beide met een maximale uitgangsspanning van 2 volt). De dubbel uitgevoerde digitale uitgang heeft een S/P-DIF 75 Ohm coaxiale bus en een optische Toslink poort. Helaas is er geen S/P-DIF of USB-ingang voorhanden. Dat had deze speler nog breder inzetbaar gemaakt. Het front oogt sober en opgeruimd, zoals men van een Marantz apparaat mag verwachten. Een rits logo`s op de bovenzijde van het front en een ventilator op de achterzijde maken duidelijk dat dit bovenal een topniveau AV (HT) apparaat is. Wanneer de UD9004 uit standby wordt gehaald, wordt eerst een halve minuut het "please wait" bericht getoond, voordat aan het commando lade open gehoor wordt gegeven. Maar als de lade dan naar buiten komt is alles vergeven en vergeten, want het is een beauty.

Aluminium lade`s zijn op zich niet zaligmakend (zie het artikel Digital Drive Dogma`s) maar de combinatie van soliditeit en vrijwel geruisloos bewegen maakt dit lademechanisme zeer aantrekkelijk. Minder stil is de ventilator; het geruis was soms zelfs vanaf enkele meters hoorbaar. Een Premium afstandbediening met een zwart geanodiseerde aluminium bovenplaat zorgt voor infrarood bedieningsgemak. Chique maar bovenal prettig in het gebruik dankzij een zeer logische layout van de toetsen en een ruime line of sight-hoek. De UD9004 meet 16,4 bij 44 bij 40,9 centimeter (HXBXD) en heeft een gewicht van maar liefst 19,2 kilo.

MERK

EDITORS' CHOICE