REVIEWMarantz

Tijd voor DVD Audio

Kilian Bakker | 28 augustus 2009 | Marantz

Tijd voor DVD-Audio. Pardon?? (zullen sommige lezers denken). DVD-A was eind jaren `90 een tijdlang zeer populair, en terecht. Met name Classic Records speelde daar goed op in, met hun inmiddels legendarische 24 bit, 96 kHz DAD-reeks. Van dat label werd de Lorna Hunt - All In One Day DAD beluisterd. Niet alleen is All In One Day een klasse opname maar het is hier zo ongeveer `grijs` gedraaid en dus een persoonlijke referentie. Het album gaat van start met drie klinkende trommeltikken die, als alles klopt met een royaal diepteperspectief worden afgebeeld, inclusief rijke en luchtige echo`s. Dat was zeker het geval met de UD9004 als uitlezer en omzetter, zij het met plastischer en droger klinkende tikken dan met de residentiële DVD-combo (Samsung-Cambridge).

Marantz UD9004 Universal Player

Nog opvallender dan het gewicht waarmee de grote framedrum werd weergegeven was de sexiness van Lorna Hunt´s stem. Haar zang kwam vrijwel even verleidelijk over als met de LP versie, afgespeeld op de Linn platenspeler. De humor en gevatheid van haar eigen teksten kwamen perfect tot uiting zodat er met een tevreden glimlach en gesloten ogen lang werd geluisterd naar de de prachtige mix van zang, gitaarklanken, staande bas, percussie en lucht. Heel veel lucht. DVD-spelers die hoog scoren op videoweergave kunnen desondanks teleurstellend zijn op het klankmatige vlak. Dat de kostbare UD9004 hoogwaardige audioweergave onder de knie heeft zal niemand verbazen maar de DVD-A weergave van deze zware jongen stijgt tamelijk ver boven dat van de hier beluisterde DVD spelers uit. Toegegeven, de meest kostbare DVDer die hier de revue passeerde kostte 1500 euro en de goed presterende eigen DVD draaier komt zelfs niet boven de 550 euro uit. Wanneer de DVD-A prestaties van de UD9004 enkel zouden zijn gestoeld op detailweergave zou de hoge prijs nog niet geheel gerechtvaardigd zijn. Deze Marantz omnivoor draagt echter moeiteloos de emotionele basis van uiteenlopende muziek (en formats) uit.

Met een hoge DVD-A score op zijn conto mocht de UD9004 weer een SACD inslikken: het fabelachtig goed opgenomen Channel Classics album van Matthew Wadsworth, genaamd The Knight Of The Lute. Over 3D afbeelding gesproken. Een meer ruimtelijke en vrije presentatie via twee weergevers kan men zich bijna niet wensen. Het lichtvoetige en ultrasoepele snarenspel werd duidelijk belicht maar overschaduwde geenszins de prachtige sonore en warme klanken van de 10- (darm) snarige luit. Dat blijft een fascinerend facet van de weergave die deze Marantz biedt: het overbrengen van de musical message staat in alle gevallen voorop. Voor zover er op dit prijsniveau nog keuzes of compromissen te maken zijn door de ontwerpers, hebben ze bij Marantz uitstekende keuzes gemaakt. Het wapenfeit van SACD is alijd ambience-weergave geweest. Als daar ooit een waterdicht auditief bewijs van moest worden geleverd dan zou deze C. Jared Sacks opname, afgespeeld op de UD9004 het pleit kunnen beslechten. Er werden ook vele Red Book CD`s gedraaid zoals het HDCD gemasterde Pete Seeger album Headlines And Footnotes met live solo-sessies zoals English Is Cuh-Ray-Zee. Seegers aimabele stemgeluid werd zeer gearticuleerd weergegeven en met een haarscherpe afbeelding neergezet. Het banjospel klonk elastisch en natuurlijk, zonder de bekende toegevoegde puntigheid wat bij menig digitale speler voor detail moet doorgaan. Het meest opvallende was de weergave van het lachende publiek wat een zeer aangename presence en ontspannenheid had. Ook standaard (commerciële) CD`s werden op respectvolle wijze behandeld door de UD9004, oftewel; de minder hoge opname en/of masteringkwaliteit van sommige schijven werd niet onder een loep gelegd terwijl de muzikale inhoud uitstekend werd uitgedragen.

MERK

EDITORS' CHOICE