REVIEW

C.E.C. CD3800

Kilian Bakker | 06 augustus 2009 | Fotografie Kilian Bakker |

Chuo Denki Co. Ltd., beter bekend als C.E.C. (Chuo Electronics Co.), werd in 1954 opgericht door Takada-San. Dit Japanse bedrijf specialiseerde zich enige tientallen jaren lang in het fabriceren van platenspelerloopwerken, ook voor de zogeheten OEM markt. C.E.C. genoot gedurende die jaren aanzien in de internationale analoge audiowereld maar uiteindelijk zou het des te meer faam verwerven door de ontwikkeling van innovatieve CD-loopwerken.

De langdurige samenwerking met laser-specialist Sanyo begon reeds eind jaren `70. In 1983 werd de eerste C.E.C. CD-speler geïntroduceerd, overigens nog niet voorzien van snaaraandrijving. Terwijl begin jaren `90 de productie van C.E.C. platenspelers werd beeindigd vond in 1991 de introductie van het eerste snaaraangedreven C.E.C. CD-loopwerk plaats. Dat was de inmiddels legendarische TL-1 die natuurlijk was voorzien van een Sanyo laserslede (te weten de SF-90). Sanyo was gedurende enkele jaren zelfs eigenaar van C.E.C. en alhoewel die situatie nu is veranderd bestaat er nog altijd een hecht samenwerkingsverband tussen de twee Japanse grootheden.

CEC CD3800

Men is bij C.E.C. uiterst consequent voor zover het loopwerken en electronica betreft maar dat kan helaas niet worden gezegd van het uiterlijk design. De ene keer lijkt een loopwerk op het audiospeeltje van Darth Vader (de originele TL1 in het zwart), de andere keer is een versterker voorzien van een volumeregelaar met de layout van een zonnewijzer (de inmiddels herziene AMP-3300). Het formaat van de behuizingen loopt uiteen, alsmede de kleurcoderingen van LED`s en displays. Smaken verschillen natuurlijk maar in tegenstelling tot de productlijnen van enkele Europese en Amerikaanse fabrikanten (denk aan Linn en Audio Research) zal het niet meevallen om oudere en nieuwe C.E.C. ontwerpen optisch te laten integreren. Aan de andere kant kan er worden gesteld dat men bij dit eigenzinnige Japanse bedrijf graag een zowel technologisch als optisch `statement` maakt en daar zijn ze dan zeker in geslaagd (je ziet C.E.C. producten niet gemakkelijk over het hoofd op een audiobeurs). Recentelijk heeft C.E.C. hun 3000 Series componenten ge-restyled naar een minder afwijkende vormgeving. Dat is ook te zien aan hun jongste telg, de CD3800.


EDITORS' CHOICE