REVIEW

CD 3800

Kilian Bakker | 06 augustus 2009 | Fotografie Kilian Bakker |

De nieuwe CD3800 CD-speler heeft een meer tijdloos uiterlijk en een beduidend hogere aaibaarheidsfactor dan het model waarop het is gebaseerd; de CD3300R. Symmetrie speelt daarbij een belangrijke rol, alsmede het rechthoekige display en de vormgeving van de knoppen. Jammer dat de aan/uit toets wordt omgeven door een fel oplichtende, blauwe `halo`, dat hadden ze weg mogen laten (ach ja, de blauw mode). Het display met spiegelvenster (wat vast heel trendy zal zijn) is overdag slecht leesbaar.

De CD3800 is in meerdere opzichten een CD-speler van deze tijd, getuige de vier digitale ingangen. Behalve een Toslink optische poort (Sample Rate: 32-96kHz), een coaxiale 75 Ohms S/P-DIF ingang (32-96kHz) en een gebalanceerde 110 Ohms AES/EBU (XLR) bus (32-96kHz) is er ook een USB poort voorhanden (32-48kHz). Een Burr-Brown PCM1798 IC vormt het hart van de digitaal/analoog omzetter. Een tweetal ingegoten uitgangsmodule`s bevatten het gepatenteerde LEF (Load Effect Free) klasse A circuit (zie foto; het betreft de twee rode, vertikaal geplaatste module`s). Het AsaTech lademechanisme bevat naar C.E.C. traditie een Red Book loopwerk van Sanyo-Fischer. Onder het lademechanisme bevindt zich een 1 centimeter dik stalen montageblok wat voor massademping zorgt.

CEC CD3800

De algehele constructie is zowel robuust als goed doordacht. Het front en de achterzijde zijn op hun raakvlakken met de kap van enkele demp-patches voorzien en de kap heeft gedempte zijwanden. Desondanks laat de kap bij bekloppen een tamelijk hol geluid horen. Een bitumen dempplaat had dat beter in de kiem gesmoord dan de toegepaste schuimrubber stroken maar de huidige demping zou een bewuste keuze van de ontwerpers kunnen zijn. De voeding is een uit de kluiten gewassen SMPS type met een paar overmaats vermogensweerstanden, zware MKP blokken en legio ferrietkralen. Er zijn vele ontstoorcondensatoren ingezet over diode`s en het feit dat er gebruik wordt gemaakt van twee aardeniveau`s komt visueel naar voren in de her en der toegepaste (ont)koppelcondensatoren. Zoals gewoonlijk bij Japanse CD-spelers heeft de CD3800 een hoofdtelefoon uitgang. Deze heeft een eigen volumeregeling, wat actieve hoofdtelefoongebruikers zeker zullen waarderen.

De CD3800 is van twee royale draaischakelaars voorzien: de linker schakelaar zorgt voor bronkeuze (de vier digitale ingangen of het interne loopwerk) en de rechter knop is een zogeheten `jog-dial` (druk/draai) schakelaar waarmee de functies Search, Skip, Play en Pause kunnen worden gekozen. Aan de achterzijde bevinden zich de ongebalanceerde en gebalanceerde analoge uitgangen, een druktoets waarmee men het digitale filter kan omschakelen van `pulse` naar `flat` (daar komen we later op terug) en de eerder genoemde vier digitale ingangen. De digitale uitgang is van maar liefst drie verschillende aansluitingen voorzien: Toslink, S/P-DIF en AES/EBU (XLR). Een IEC lichtnetingang maakt het mogelijk om een lichtnetkabel naar wens in te zetten. De bij het recensie-exemplaar geleverde handleiding was zeer onleesbaar Japans maar een Nederlandstalige handleiding bevindt zich in de vorm van een PDF bestand op de Clofis website. De CD3800 meet 10,2 bij 43,5 bij 35,5 centimeter (HXBXD), weegt 6.8kg en is leverbaar in zilver of zwart.


EDITORS' CHOICE