REVIEWSennheiser

Sennheiser HD 800 hoofdtelefoon

Gastauteur | 14 mei 2009 | Sennheiser

Dit artikel is geschreven door Theo Wubbolts en verscheen eerder in HVT 5 / 2009

Het lijkt in dit tijdsgewricht op z’n zachtst gezegd riskant om een hoofdtelefoon op de markt te brengen van rond de twaalfhonderd euro. Want daar heb ik het in deze test wel over. Gerekend naar de tijd die je met een hoofdtelefoon van Sennheiser door kunt brengen, kun je je geen betere investering voorstellen.

Want neem als voorbeeld de in 1968 geïntroduceerde HD 414, waarvan inmiddels vijftien miljoen stuks zijn gemaakt – de fabrikant verwachtte 500 stuks op jaarbasis te kunnen verkopen… – en waarvoor nu nog onderdelen verkrijgbaar zijn. Ja, er is zelfs nog vraag naar, zo las ik op internet, hoewel de productie al ruim twintig jaar geleden is gestopt.

Kennismaking

De introductie van de HD 800 vond 11 maart plaats in de fabriek nabij Hannover, in het landelijke Wennebostel (Sennheiser geeft Wedemark als vestigingsplaats), alwaar ruim dertig journalisten uit Europa bijeen kwamen om naast het beluisteren van de HD 800 ook een rondleiding in de fabriek te krijgen.

Sennheiser HD800

Als gastheer trad Prof. Dr. Jörg Sennheiser op, bijgestaan door de ontwerper en akoestisch ingenieur van de HD 800, Axel Grell, en all-rounder op technisch gebied Jürgen Wahl (die ik als eens ontmoette tijdens een AES-lezing toen de beroemde MKH 20, 30 en andere condensator microfoons midden jaren 80 op de markt kwamen).

Nu had ik al even kennis kunnen maken met de HD 800 in Las Vegas begin januari, waarvan een klein bericht al in het verslag van deze CE-show heeft gestaan in HVT van maart, pagina 43. Soms haal je het nieuws van ver… Toch nam ik de uitnodiging om naar Wennebostel te gaan met beide handen aan omdat ik nog niet in deze fabriek van Sennheiser was geweest – wel in die van Tullamore, Ierland, voor de introductie van de met NoiseGard toegeruste PXC 250 in 2003 – en omdat ik toch wel graag de primeur wilde voor HVT en HiFi.nl.


EDITORS' CHOICE