REVIEWDynavector

Dynavector DV P-75 MkII phonotrap

Kilian Bakker | 14 mei 2009 | Dynavector

Het Japanse merkt Dynavector wat midden jaren `70 werd opgericht door Dr. Nobura Tominari, hoogleraar Magnetisme aan de Universiteit van Tokyo, specialiseert zich in het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige en innovatieve groef-aftasters. Het onderwerp van deze recensie -de Dynavector DV P-75 MkII Phonovoorversterker- is ontworpen en vervaardigd door Dynavector Systems in Australie.

De P-75 is al jaren in productie en met name bij Naimisten een favoriet. Hij is natuurlijk ontworpen voor een perfecte aansluiting op het karakter van de Dynavector aftasters maar kan dankzij een goede instelbaarheid en een gepatenteerd circuit genaamd `Phono Enhancer` (PE) ook een goede symbiose vormen met vele andere aftasters.

Dynavector DV P-75 MkII
Foto: Ed Verkerk

De MK II versie van de P-75 heeft een verbeterd Phono Enhancer circuit waarmee hij zich op meer impedantiebereiken van Low Output Moving Coil elementen kan afstemmen. Het door Dr. Tominari ontworpen PE circuit past zich namelijk direct aan op de eigen (interne) spoelimpedantie van de aftaster. Daardoor is de welbekende vaste afsluitweerstand niet meer nodig en kan de LO-MC aftaster zijn stroom op meer effectieve wijze leveren aan de versterker. Verdere opwaarderingen ten opzichte van de oude P-75 zijn een betere RIAA accuratesse, verlaagde vervorming en ruis, een verbeterde interne voeding en meer afsluitwaarden die via meer logisch geplaatste jumpers kunnen worden gekozen. Dankzij de meer uitgebreide jumper-instellingen kan de P-75 op vrijwel alle Low Output MC, High Output MC, MM en MI aftasters worden aangepast.


EDITORS' CHOICE