REVIEWVPI

VPI Classic draaitafel met Koetsu element

Momenteel staat er in mijn luisterruimte ter recensie een draaitafel. Op zich is dat niet zo bijzonder want ik heb iets met vinylspelers en verwelkom dus wel vaker zo’n muzikale analoge bron in mijn woning. Daarbij hebben meerdere merken in de loop der jaren mijn pad gekruist. Uiteraard heb ik eerder VPI draaitafels beluisterd. Maar nooit in mijn eigen set of luisterruimte.

En dat is best bijzonder want dit gerenommeerde Amerikaanse merk bestaat inmiddels alweer dertig jaar. Voor ontwerper/eigenaar Harry Weisfeld een feestelijke aanleiding om ter gelegenheid van dit jubileum een nieuw model uit te brengen en voor mij een mooie kans om binnen mijn eigen set kennis te maken met het VPI geluid. Een erg prettige kennismaking, zoals later zou blijken.

Perfecting analogue for 30 years

In zijn lange loopbaan heeft de man uit Cliffwood New Jersey veel mooie producten het daglicht laten zien. Daarbij heeft hij zich beperkt tot draaitafels, toonarmen en platenwasmachines. Al is ‘beperkt’ in dit verband niet het meest gelukkig gekozen woord. Want wie het huidige aanbod onder de loep neemt komt alleen al zes verschillende draaitafels tegen; Classic, HRX, Aries 3, Scout, Scoutmaster en Superscoutmaster.

VPI Classic

Een illustere voorganger als de ‘klassieke’ HW-19 maakt daar niet langer deel van uit. Hoewel; kijk naar de Classic en je ziet veel terug van de HW-19. Een blik op de rij draaitafels maakt overigens direct duidelijk dat ieder nieuw ontwerp voortbouwt op een eerdere variant. Modellen die tevens, vaak in meerdere stappen, op te waarderen zijn. Neem bijvoorbeeld de basis en het draaiplateau van de Scoutmaster, voeg daar de motor en het flywheel van de HRX aan toe en je hebt een Superscoutmaster. Het zelfde achterliggende principe van doorontwikkelen van bestaande producten komt ook tot uitdrukking bij de toonarmen. Momenteel zijn er de JMW 9, de JMW 9 Signature, de JMW 10.5 i en de JMW 12.7. Daarbij is de JMW 10.5 i bijvoorbeeld de huidige 10 inch arm waarin inzichten verwerkt zijn die afkomstig zijn van het topmodel; de JMW 12.7.

MERK

EDITORS' CHOICE