REVIEWSpendor

Spendor Audio Systems A5

Kilian Bakker | 26 maart 2009 | Spendor

De Spendor A5 is een ruimtebesparende en tijdloze verschijning met de vertrouwde Spendor bouwkwaliteit die qua klankmatige eigenschappen gedeeltelijk een nieuwe weg inslaat.

Het in Hailsham, East Sussex gesitueerde Spendor Audio Systems timmert de laatste jaren flink aan de audioweg. Het meest opmerkelijke nieuwe Spendor model is de onlangs besproken SA-1 mini-monitor maar de A-serie heeft ook al voor heel wat opschudding gezorgd, met name in het Verenigd Koninkrijk. De A modellen zijn in feite nieuwe versies van twee S-series vloerstaanders en gezien de S5e eerder door ondergetekende werd besproken, lag het voor de hand om de A5 aan de elektromechanische tand te gaan voelen.

Spendor Audio Systems A5

De A5 is net als de S5e een 2.5 weg weergever met drie weergave-units en een zogeheten Linear Flow reflexpoort voor het laag. De term `Linear` duidt overigens op een meer gelijkmatig gedrag van de luchtstroom door de poort. De nieuwe units hebben hun bestaan mede te danken aan de kennis die werd opgedaan bij de ontwikkeling van de SA-1, aldus de fabrikant. De bovenste units zijn inderdaad vrijwel identiek aan de twee units van de SA-1. De hoogfrequent-unit heeft een 22 milimeter `silk-mesh` koepelmembraan met extra demping en een speciale `wide-surround` ophanging waarmee de voordelen van een klein en licht membraan (vergroot bereik in het hoog) worden gecombineerd met dat van een groter membraan (betere overgang naar de mid/laag unit) waardoor vervormig over een groot bereik laag blijft. De nieuwe mid/laag unit heeft een magnesium chassis, een 15 centimeter diameter `ep38` (ep staat voor engineering polymer) conus en een binnenshuis ontwikkelde surround-ophanging met een uniek profiel wat voor een meer lineair gedrag zorgt, aldus Spendor. De lange slag laagfrequent-unit heeft een 15 centimeter `ep38` polymeer conus en een speciaal vormgegeven magnesium korf. Het wisselfilter zorgt voor overnamefrequenties bij 700 Hertz en 4.5 kiloHertz.

MERK

EDITORS' CHOICE