REVIEWSpendor

Luisteren

Kilian Bakker | 26 maart 2009 | Spendor

Het A5 recensiepaar kreeg de tijd om goed los te komen en bleek al gauw tamelijk kritisch te zijn op het punt van vertikale `tilt`. Het vinden van de optimale (en voor beide weergevers gelijke!) tilt is bij de A5 zeer de moeite waard en ze zijn daar ook gevoeliger voor dan de S5e.

Van de prachtige hybride Rebecca Pidgeon SACD The Raven (Chesky) werd de track You Got Me beluisterd. De snaarplukken aan de snaren van de akoestische ritmegitaar kwamen met een behoorlijke presence en plasticiteit naar voren. De zang van Rebecca Pidgeon werd geheel vrij en wat naar voren afgebeeld, met natuurlijk klinkende sibillance (`s` & `t` geluiden). Bij het gitaarspel werden de krachtige uithalen met expressieve grommen weergegven waarbij met name het uitklinken van de snaren uitstekend uit de verf kwam. De hier verkregen weergave van deze puur akoestische sessie wekte de indruk van een kleinschalig, besloten live optreden.

Spendor Audio Systems A5

De toonbalans neeg net als bij de SA-1 naar het donkere maar de swing en energie waarmee de A5`s te werk gingen maakte dat ze niet te ingetogen klonken. Sommige weergevers zullen de vrij levendige akoestiek van de Master Sound studio (waar The Raven werd opgenomen) beter `belichten`, zoals de residentiële Studio 2SE`s. Een bijkomend voordeel van die belichting is dat de akoestiek van de opnameruimte met een duidelijkere dieptestaffeling kan worden weergegeven. Aan de andere kant zullen slechts weinig weergevers uit deze prijsklasse de sterke muzikale betrokkenheid en organische presentatie van de A5`s kunnen overtreffen. Quad ESL`s bijvoorbeeld, doen dat zeker maar daar staat behalve een hogere aanschafprijs een beduidend lagere WAF of PAF (Wife/Partner Acceptance Factor) tegenover.

Spendor Audio Systems A5

Men zal in de audiowereld altijd rekening moeten houden met het tegenovergestelde van de legendarische Cruijff uitspraak "elk nadeel heb z`n voordeel". Naarmate meer schijven de revue passeerden bleek de A5 qua algeheel karakter meer overeenkomsten te hebben met de SA-1 dan met de S5e wat waarschijnlijk verband houdt met de hoogfrequent-unit die zowel in de SA-1 als de A5 wordt toegepast. Spendor is met de A5 een meer energieke en expressieve klankweg ingeslagen, met behoud van de zo gerespecteerde tonale uitgewogenheid en coherentie maar een gereduceerd diepteperspectief.

MERK

EDITORS' CHOICE