Harman Kardon HD 980

Het is al twee jaar geleden dat ik de veelbejubelde HD 970 cd speler van Harman Kardon bij mij thuis had ter recensie. Harman Kardon heeft inmiddels hun audio line-up voorzien van een nieuw uiterlijk en enkele technische wijzigingen. Tijd voor een update, dus. Dit keer met de iets goedkopere HD 980.

De in januari 2007 door mij zeer positief beoordeelde HD 970 was Harman Kardon’s meest luxe cd speler van dat moment. Er was ook een instapmodel, de HD 950. De importeur voorzag me op mijn verzoek van de opvolger van de HD 950. De HD 970 heeft ook een opvolger gekregen, de HD 990. Beide spelers zijn al sinds april 2008 in Nederland verkrijgbaar.

Verschil?

Waar de HD 980 op papier in verschilt met zijn voorganger is, behalve het gewicht, niet echt te achterhalen. Met zijn 3,8 kilogram is de vernieuwde speler 0.8 kilo lichter dan de HD 950, wat duidt op een goedkopere kastconstructie of een andere soort voeding. Verder leest de nieuwere speler ook mp3, iets dat bij zijn voorganger niet stond vermeld.

Het loopwerk is voorzien van een afstandsbediening, er kan geen los netvoedingsnoer op aangesloten worden en ook de aansluitingen zijn hetzelfde, een digitale optische uitgang, een coaxiale uitgang en natuurlijk een stereo cinch aansluiting zijn netjes aanwezig. De opgegeven samplingfrequentie is 32-96 kHz, het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 20 kHz en de totale harmonische vervorming ligt op een lage 0,0009% bij 1 kHz. De D/A conversie geschiedt via een Multibit Sigma- Delta modulator (Wolfson) met een 24 bit/ 176,4 kHz sampling rate.

De verpakking is netjes verzorgd, al is er bespaard op de luxe ‘sleeve’ om de speler heen. Maar een kniesoor die daar op let, het gaat om de speler, nietwaar? Ook het design van de afstandsbediening is jammer genoeg niet gewijzigd. Zoals ik twee jaar geleden al aangaf had deze wat meer ergonomisch ontworpen kunnen zijn.


EDITORS' CHOICE