Meer luisteren

Dan naar elektrische muziek. Het Deense Bliss is één van de weinige formaties die me niet snel vermoeien met hun deels elektrische klanken. Op Quiet Letters staat als intro en eerste track het nummer Sleep Will Come, dat aftrapt met strijkers en later overgaat in elektronische muziek ondersteund door echte instrumenten. Heerlijk om te luisteren en ik denk dat vele liefhebbers van het muzikale gebied tussen Faithless en Dead can Dance dit album wel als tip mogen beschouwen. Het loopwerk geeft de snaren zijdezacht weer. Het aftasten van de strijkstok over de snaren is bijna zichtbaar. Weer rust in het geheel. Een tikkeltje warmte.

Het laag, dat deze op cd met overvloed aanwezig is door de lange en diepe beats, loopt ver maar strak door. Het hoog blijft open, hoewel ik toch net dat beetje frisheid mis. Iets dat een hogere klasse cd speler vaak beter weer kan geven. Leuk is dat het geluidsbeeld dat de speler geeft ook weer bij deze opname naar holografie neigt. Alle effecten die door de makers van de muziek zijn toegevoegd, omarmen je van alle kanten. Niet in de laatste plaats is het van belang dat de rest van de set matcht, en dat de weergevers en akoestiek ook meewerken… Toch doet de Harman Kardon een flinke duit in datzelfde zakje.

Tenslotte wat heftiger muziek met veel digitale informatie op de zilveren schijf. Uit eigen land komt het project Ayreon van oud Vengeance-lid Arjen Anthony Lucassen. Op het uit 1996 stammende Actual Fantasy (Transmission Records) staat het epische Abbey of Sin. Gedigitaliseerde stemmen, fijne riffs en gitaarspel dat niet onderdoet voor Steve Vai of Joe Satriani, in mijn opinie. Het geheel klinkt homogeen. Ook dit album is voorzien van muzikale effecten, die me wederom rondom benaderen. Hierdoor betrekt de speler je op een prettige maar dwingende manier bij de muziek, zonder irritatie op te wekken. Een tikkeltje warmte, en hetzelfde gemis aan verfijning in de hoogste regionen van de weergave. Baslijnen zijn zeer goed volgbaar en de oceaan van informatie die mijn oren bereikt, en stemmen helder, goed gearticuleerd en plaatsbaar.

EDITORS' CHOICE