Lezers die bekend zijn met het Engelse tijschrift Hifi News, of die bekend zijn met publicaties van The Audio Engineering Society, kennen wellicht de naam van professor Malcolm Omar Hawksford. Hoogleraar aan de universiteit van Essex in Colchester. Een persoonlijkheid op het gebied van audio, die in zijn zeer interessante lezingen diep zowel ingaat op techniek, als op aspecten die niet meetbaar zijn, maar wel door ons gehoor worden waargenomen.
Lang geleden was Dr. Richard Bews Ă©Ă©n van zijn begaafde studenten, met een open hart voor muziekweergave. Het kwam tot een samenwerking tussen de twee heren. Het bedrijf LFD (Low Fuzzy Distortion) werd opgericht in de Engelse kustplaats Clacton-on-Sea. Bews als directeur van het bedrijf, Hawksford als consultant. Na een succesvolle start met een phonotrap verscheen rond 1995 een geĂŻntegreerde versterker van de heren, de LFD Mistral. Intussen, met het beschikbaar komen van betere onderdelen en groeiend technisch inzicht, is de versterker steeds verder geevolueerd en veranderde de naam van Mistral naar Integrated Zero Mk. III Limited Edition.
Muziek
De filosofie van de heren laat zich in korte kernwoorden samenvatten. Het product staat in dienst van muziek. Niet techniek staat voorop, nee, het gaat om het overbrengen van de boodschap. LFD is een Brits bedrijf, waar Bews met de hand zijn versterkers bouwt, en zal dat altijd blijven. LFD koopt zijn onderdelen wereldwijd, houdt daarvan een grote voorraad aan, om consistente kwaliteit te kunnen leveren. Opmerkelijk is, dat Bews en Hawksford in hun ontwerpen liever draad gebruiken dan printplaten voor de meest belangrijke verbindingen. Ze gaan niet zover dat ze hardwired transistorversterkers leveren, maar aan de binnenkant zien we meer draad dan normaal.
Waar LFD de nadruk op legt is transparantie, resolutie en dimensie. Het weergeven van muziek zoals die is opgenomen. Bij LFD doen ze niet aan compromissen als een afstandbediening of RS-232 ingang. Geen home cinema doorvoer. Zoals Bews het verwoordt: “Fashions come and go, true quality always stays”. LFD is een versterker die hoort in de Britse audiogeschiedenis, deels geschreven door Quad, Leak, B&W, Croft, Radford, SME, Garrard, Spendor, kortom vult u zelf de namen maar in. De Zero Mk. III LE bouwt voort op die tradities. De toevoeging LE (Limited Edition) aan de naam vind ik trouwens wel grappig. Eigenlijk is elke LFD een “limited edition”, er zit simpelweg een grens aan het aantal versterkers dat Bews met de hand kan bouwen. Brits gevoel voor understatement.