REVIEWArcam

Multitest iPod Docks

De iPod is nog steeds veruit de populairste MP3 speler op de markt. Steeds meer mensen zetten hun hele muziekcollectie op hun iPod. En dat is niet alleen handig voor onderweg, maar in toenemende mate ook voor thuis. Want steeds meer fabrikanten brengen docking stations op de markt om de iPod op de huiskamerinstallatie aan te sluiten. Tijd voor een vergelijkend warenonderzoekje.

Veel docking stations hebben ook de mogelijkheid om beeld via de televisie weer te geven, maar omdat niet alle hier geteste apparaatjes die functie hebben slaan we dat deel van de test fijn over. Vier merken zijn voor deze bespreking aan de tand gevoeld. We bekijken de functionaliteit, want de ene dock heeft veel meer mogelijkheden dan de andere, maar ook luisteren we naar de geluidskwaliteit. En daar zat toch wel een kleine verrassing in, zo bleek. Maar daarover later meer.

Denon ASD 3W

De Denon ASD 3W is een ronde kunststof dock, ter grootte van een ouderwets blik pijptabak. Er worden drie adapters meegeleverd voor verschillende maten iPod`s, maar helaas ontbreekt (net als bij alle andere docks overigens) een adapter voor de allernieuwste iPod Classic, die een stuk platter is dan de vorige generatie. Dat is echter alleen van belang op het moment dat de gebruiker de weergave via de iPod zelf moet bedienen, want dan komt er misschien (te veel) mechanische spanning op de connector te staan. Aan aansluitingen geen gebrek hier: Naast de gebruikelijke aansluitingen voor beeld en geluid vinden we ook een ethernetaansluiting voor verbinding met een computernetwerk of het Internet, en een aansluiting om de iPod via een ander Denon apparaat te bedienen. Achter de iPod-aansluiting is een uitsparing in de dock waar de afstandsbediening rechtop in kan worden geplaatst als de dock niet in gebruik is. Handig!


 
Verder levert Denon een multikabel mee waarin twee kanalen audio, composite video en  een minijack zijn gebundeld. Die mini-jack kan worden gebruikt in combinatie met Denon apparaten die een Dock Control aansluiting hebben. De ASD 3W is echter ook uitstekend als stand-alone dock te gebruiken. Bijzonder is verder de uitgebreide netwerkfunctionaliteit van de ASD 3W. Zowel draadloos via WiFi (met de eveneens meegeleverde antenne) als via een netwerkkabel kan deze dock ook muziekbestanden van een computer afspelen, of internetradio weergeven. De computer moet dan als server worden geïnstalleerd. Daar is wel enige software voor nodig, maar die is gratis te downloaden. Aansluiten op een beeldscherm is uiteraard handiger in verband met de grafische gebruikersinterface, maar het geheel is ook gewoon met de kleine maar functionele afstandsbediening via de dock te bedienen, waarbij de iPod als display fungeert. Zo kan bijvoorbeeld het volume onafhankelijk van de aangesloten versterker ook nog via de dock worden geregeld, en het menu is vrij gemakkelijk te benaderen. Het enige dat ik miste was de scroll-wheel functie die snel zoeken op de iPod zelf tot een genoegen maakt, vooral bij grote hoeveelheden bestanden. Via de dock gaat dat toch wat trager.

MERK

EDITORS' CHOICE