REVIEWAstin Trew

Astin Trew AT3500 cd-speler

De naam Astin Trew “bekt” lekker. Heeft iets technisch in zich en iets echt Engels. Voor mij is het bedrijf niet helemaal nieuw. Wie met regelmaat de Engelse audiopers volgt, heeft de producten al de nodige keren voorbij zien komen. Nieuw is wel de AT3500 cd-speler die ik recent kreeg van de Nederlandse importeur. Een verdere ontwikkeling op de AT3000 speler, met een extra klok voor upsampling, een extra voeding voor de klok en geselecteerde componenten. Astin Trew is een Engels bedrijf dat in eigen beheer versterkers en cd-spelers ontwikkelt, daarna de assemblage overlaat aan een Chinese fabriek. Waarmee de verwachting is gewekt dat ik mag rekenen op een goed geluid voor een scherpe prijs.



Techniek

De AT3500 ziet er opmerkelijk fraai uit. Een zilverkleurig front met daarin een spiegelende display. Daarop zijn in blauwe letters de tijd en het aantal tracks van de cd te lezen. Een solide kast met aan de zijkanten technisch overbodige koelelementen, die optisch echter netjes aansluiten op de versterker van Astin Trew. Een zware, geperforeerde bovenplaat verbergt de elektronica en het loopwerk. Als die weg is, valt als eerste een stevige R-core transformator op, die via gescheiden wikkelingen elk onderdeel van de speler van stroom voorziet. Tevens vallen vier helgele Auricap condensatoren op. Twee worden als koppelcondensator ingezet aan de uitgang van de solid state print, twee aan de uitgang van de buizenschakeling.

Het servocircuit en de besturing van een Asatech loopwerk geschiedt met beproefde Philips technologie. Een SAA7327 servo chip met twee TDA7073A powerdrivers werken op een klok van 16 MHz. Een tweede klok met een frequentie van rond 24 MHz is elders in de speler te vinden, dicht in de buurt van de d/a-converter. Gezien de specificaties van de gebruikte PCM1738 converter is die laatste klok actief tijdens upsampling van het signaal naar 24 bit/96 kHz, terwijl de eerste klok de tijdbasis vormt als gebruik wordt gemaakt van het standaard 16 bit/44.1 kHz signaal. De stroom naar spanning conversie is overgelaten aan vier OPA604 opamps van Burr Brown (Texas Instruments).



Wie graag stoeit met opampjes heeft geluk, Astin Trew zet ze in voetjes. Daarna komen van hetzelfde merk een paar OPA2134 versterkers die het analoge signaal naar een Golden Dragon E88CC buis sturen. Een week later krijg ik als upgrade een Philips JAN 6922 buisje dat de Golden Dragon vervangt. De buis vormt de laatste schakel naar de wereld buiten de speler zelf. Het nadeel van een hogere uitgangsimpedantie van de buis ten opzichte van een solid state speler wordt goedgemaakt doordat een buis krachtiger is dan een via opamps gerealiseerde solid state uitgang, makkelijker met dynamiek omgaat en profiteert van het natuurlijke geluid dat een goed ingestelde buis kan geven. Het buisje is veel meer dan een commercieel aantrekkelijke gadget.

De manier waarop de AT3500 is gebouwd, straalt vertrouwen uit. Weinig bedrading, logische print layout, klok dicht bij de dac-chip en overal buffers bij IC’s. Demper om de buis om microfonie te elimineren. Tijdens de recensieperiode heeft de speler geen enkele keer gehaperd en heeft hij doodstil zijn werk gedaan. Uit alles blijkt degelijkheid. Een zacht lopende cd-lade, geen transformatorbrom, geen bijgeluiden. De bediening is simpel en rechttoe-rechtaan, zowel op het voorpaneel als met de plastic afstandbediening. Voor het aansluiten is een stereo RCA uitgang beschikbaar, een coaxiale digitale uitgang, een doorlusbus voor een remote-schakeling en een euroconnector voor de netspanning. Hoewel het front van de speler afwijkt van de rest van mijn set, laat hij zich onopvallend goed inpassen tussen de overige apparatuur. Bescheiden en mooi. Pas als hij speelt valt hij op, leest u maar.


Thuis luisteren

Een cd-speler van het niveau van de Astin Trew AT3500 mag gerust in een serieuze installatie worden gezet. In mijn geval is hij gekoppeld aan een Het Audio Team voorversterker en een Ayon 300B als eindversterker. Digitale tegenhangers zijn een Lua Cantilena SEL cd-speler, die door Tentlabs onderhanden is genomen en een PrimaLuna ProLogue 8. Aan de eindversterker hangt een set Focal Electra 937 Be luidsprekers. Op de H.A.T. voortrap is een Focal Electra SW900 actieve subwoofer aangesloten. De interlink tussen de AT3500 en de H.A.T. is een Crystal Cable Reference. Het netsnoer is een eigen fabricaat van Hanze Hifi. Het geheel staat in een Spectral rek.



Veel aandacht is besteed aan de stroomvoorziening, die loopt vanuit een speciale audio groep en via diverse Kemp Elektroniks filters. Als interlinks, luidsprekerkabels en overige netsnoeren doen Crystal Cables dienst. Aan de muur en achterop de luidsprekers Acoustic System resonatoren. Zoals vaak gebruikelijk staat de cd-speler 24 uur per dag aan. Dat levert een forse kwaliteitswinst op. Het buisje in de AT3500 heeft een verwachte levensduur van 15.000 tot 20.000 uur. Zelfs als de speler twentyfour-seven aanstaat, is dat 2 jaar. Veel meer dan 10 tot 25 Euro hoeft u aan een ECC88/6922 niet uit te geven, een minimale investering die wordt beloond met meer muzikaliteit.


EDITORS' CHOICE