REVIEWAstin Trew

AT3500 in luttele woorden

Staand voor de keuze: verder recenseren met klassiek of verder met lichtvoetig jazz/popwerk waar een vrouwenstem de boventoon voert, vind ik een uitstekend compromis in Maria Cecilia Bartoli en haar ode aan Maria Malibran. Mijn enige en innig geliefde opera cd. Het is haast onmogelijk aantekeningen te maken, zo grijpt de muziek en de stem mij bij de keel. Het is van een wonderlijke schoonheid. Daarin speelt de AT3500 een rol. Bartoli is de ster van de show, laat dat duidelijk zijn. Het is haast oneerbiedig om te schakelen tussen upsampling en non-upsampling. Toch wil ik weten waar mijn voorkeur ligt. Had ik Bartoli maar eerder gegrepen. Non-upsampling staat voor mij overduidelijk op de eerste plaats. Ondanks dat de speler tijdens een vette uithaal even de fout inschiet met een valse noot, die ik niet eerder ergens op hoorde. Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de dynamiek die de speler heeft. Die is ongeremd en wijd open. Daar heeft een mens een uitschietertje graag voor over.



In de aanbidding van de stem vergeet ik het orkest op de achtergrond. Het speelt teder en intens. Vloeiend en rijk aan schakeringen. Stukken waar het hele orkest zijn macht laat horen, hebben een groot gemak. Waar een solo instrument aan de beurt is, grijpt dat aan, is het intiem. Op dat gebied kan een mens zich weinig meer wensen. Ik ga naar een track met Spaanse gitaar en castagnetten. Machtig mooi hoe de castagnetten snel en houterig weerklinken. Het is haast fado wat ik voorgeschoteld krijg. Ik hou er mee op, Bartoli heeft vanaf nu gewonnen. De AT3500 is het middel om mij volledig over te geven aan muziek. Rest een conclusie, die u grotendeels kunt raden als u het bovenstaande juist weet te interpreteren.


AT3500 in luttele woorden

Ik houd van muziek. Ik houd van jazz, van pop, van klassiek, een beetje van opera. Ik houd ervan om meegevoerd te worden door de artiesten. In instrumentale delen, in zang, in ritme, in rust. Wat daar voor nodig is, is een set met een fraaie bron, een (h)eerlijke versterker en een paar luidsprekers met kwaliteit. Dan zak ik achterover en laat me gaan. Soms lukt dat goed, soms maar matig of niet. Eigenlijk zelden tijdens recenseren, omdat ik geacht word mij volledig te concentreren op het apparaat dat het onderwerp van de recensie is. Ik kan de Astin Trew nauwelijks beter beschrijven dan als een component die mij in de muziek trok, weghaalde van pen en papier.

De speler boeit, geeft alles wat van cd verwacht mag worden. Zijn kwaliteiten overstijgen ruim de lichte tekortkomingen. Nobody is perfect, ook de AT3500 niet. De AT3500 komt wat mij betreft wel heel dicht in de buurt van het ideaal. Dicht genoeg om een ferme aanbeveling mee te krijgen. Uitgedrukt in korte kreten staat de AT3500 voor dynamiek, zuiverheid, rust in het digitale domein, kracht, overtuiging. De AT3500 weet de essentie van muziek op de luisteraar over te brengen. Hoe ik er verder over denk staat hierboven. U kunt dat ook laten voor wat het is en naar de winkel hollen om u daar lekker te laten verwennen door een Astin Trew AT3500 met bijvoorbeeld Maria Cecilia Bartoli in de lade.




Prijs:
Astin Trew AT3500 met Golden Dragon buis: 1800 euro
De Philips JAN buis heeft een kleine meerprijs.

Importeur:
Music2
Bleiswijk
Web: www.music2.nl

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

  • Lua Cantilena SEL CD speler (Mullard buizen), Tentlabs gemodificeerd
  • PrimaLuna ProLogue Eight CD speler
  • Astin Trew AT3500 CD speler (Golden Dragon of Philips JAN buis)


Versterking:

  • H.A.T. LA2 Mk II lijnversterker
  • Ayon Audio 300B versterker

Luidsprekers:

  • Focal-JMlab Electra 937 Be

Subwoofer:

  • Focal-JMlab Electra SW900 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Kemp, Crystal Cable Power Reference, Crystal Cable Power Ultra, Hanze Hifi
  • Netspanning: Kemp Elektroniks Power Source netfilter, Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source, Kemp Elektronics Quantum Approach plug, gescheiden audiogroep, AHP glas + Neozed zekeringen

Kabels:

  • Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Reference, Crystal Cable Connect Ultra
  • Interlink subwoofer: Sharkwire
  • Luidsprekerkabels: Crystal Cable Speak Reference

Accessoires:

  • Meubels: Spectral Straight TV915
  • Overig: Quadraspire QX25 voetjes, VLS spikes, Acoustic System diffusers, Acoustic System
  • Resonators Basic + Silver


EDITORS' CHOICE