REVIEWAKG

AKG K414P on-ear hoofdtelefoon

Guido de Kanter | 03 juli 2008 | AKG

Voor iPodbezitters die een oordopje een ongewenste indringer vinden en een nekbeugel een lachwekkende modegril, is er altijd nog de klassieke koptelefoon. Dus simpelweg een hoofdbeugel met twee grote oorschalen. In het geval van de AKG K414P (40 euro) gaat het wel om een exemplaar dat zak- en tasvriendelijk opvouwbaar is, en niet het grote formaat en de ‘allure’ heeft van de gemiddelde DJ-koptelefoon.


 
De oorschalen van de K414P liggen op het oor en zijn ongeveer vier centimeter groot. Ze zijn bekleed met leer (of een goede imitatie daarvan). De rest van de koptelefoon is van plastic. Daarbij voelt de AKG niet bijzonder stevig aan, overigens zonder tijdens de testperiode kuren te vertonen of schade op te lopen. De hoofdbeugel is van metaal.
 

Praktijk

Als tegemoetkoming aan reizende gebruikers bezit de AKG K414P boven elk van de twee oorschalen een scharniertje dat de koptelefoon opvouwbaar maakt. Bovendien kan de hoofdbeugel extreem ver worden ingekrompen. Als hij tot zijn kleinst mogelijke formaat is opgevouwen, heeft de AKG de grootte van een pakje sigaretten. Makkelijk mee te nemen dus.


 
Een opvallend praktisch aspect is de grote klemkracht die de hoofdbeugel uitoefent. Daardoor zal deze koptelefoon ook onder omstandigheden van ingespannen sporten niet snel afglijden. Anderzijds zat hij op het grote hoofd van de recensent in eerste instantie niet helemaal comfortabel. De AKG oefende iets te veel druk uit op delen van het oor. Ik heb het kunnen oplossen door de hoofdbeugel een stuk verder uit te trekken dan strikt nodig is. Daardoor kwam hij weliswaar ontzettend ruim te zitten, maar schuiven deed hij niet—met dank aan de grote klemkracht.
 
Het vergulde minijack-stekkertje is te breed om zonder adapter in Apple’s iPhone te passen.


EDITORS' CHOICE