REVIEWAKG

Geluidskwaliteit

Guido de Kanter | 03 juli 2008 | AKG

De K414P is de eerste die ik beoordeel op een nieuwe tienpuntsschaal. Daarop is 5 het niveau van de bijgeleverde Apple iPod oortelefoon, en 10 het niveau van de legendarische Sennheiser HD 580 Precision. Aan beide wordt de kandidaat getoetst.
 
De AKG komt verbazigwekkend dicht in de buurt van de grote en prijzige referentie van Sennheiser. De K414P tovert een zeer aangenaam geluidsbeeld voor, dat heel fijn is om naar te luisteren. Hij geeft veel details zonder scherp te zijn, en heeft een expressief, stralend middengebied waarin ik geen storende verkleuringen heb kunnen ontdekken.


 
Wel moet de koper voorbereid zijn op veel laag. En dan bedoel ik véél laag. Bijna zoveel, dat het het luisterplezier bederft, maar de K414P weet halt te houden net voor dat punt. Zo ontstaat een klankkarakter dat de kwalificaties ‘vet’ en ‘stoer’ zeker verdient. De recensent vond het geluid al met al nog zeker genietbaar, maar voor sommigen zal het royale laag net een beetje teveel zijn. Hier geldt, net als alle andere aankopen waarbij de persoonlijke smaak doorslaggevend is: koop hem niet voordat je hem gehoord hebt!
 
Een laatste kleine tekortkoming aan de klankprestatie van deze AKG was een minimale indikking van de grove dynamiek. Hier gaat het om niet meer dan een nuance, maar de HD 580 wist grote dynamische sprongen toch wat exacter en indringender na te tekenen.
 
Al met al brengt de AKG het qua klank tot het cijfer 8. Met een íets dunner laag had hij het zeker verder gebracht. Niettemin een meer dan keurig resultaat.
 

Conclusie


Twee potentiële nadelen ontsieren een verder extreem aantrekkelijk product: de klemkracht van de hoofdbeugel kan voor sommigen misschien te sterk zijn, en het laag kan te overdadig zijn. Gezien al zijn deugden is de K414P echter zonder meer een van dé aanraders in zijn prijsklasse. Vooral voor individuen die hun koffie zwart drinken, en bier rechtstreeks uit het flesje.


EDITORS' CHOICE