REVIEWQuadraspire

Quadraspire Sunoko-Vent

Een audiorek om apparatuur op te plaatsen is een onmisbaar accessoire. Elke rechtgeaarde audiofiel weet dat een rek een bepaalde “klank” geeft aan apparatuur. Het liefste zouden we zien dat een rek helemaal geen eigen klank heeft, zich volkomen neutraal gedraagt. De modieuze glazen rekken daargelaten, die het erg goed doen in het interieur, zien we twee stromingen: fabrikanten die hun rek zwaar maken zodat het nauwelijks zal kunnen resoneren, en aan de andere kant de lichte rekken. Rekken die als ze ooit resoneren, daar door hun lichte structuur ook meteen weer mee stoppen. Tot de laatste categorie behoort Quadraspire.



In een voortdurend proces van research, naast verder geavanceerde productiemethodes, heeft Quadraspire op basis van hun bestaande uitgangspunten het Sunoko-Vent rek op de markt gebracht. Het Sunoko deel van de naam is een knipoog naar de Japanse afnemers, die volgens zeggen elke maand meerdere containers met Quadraspire in ontvangst nemen. De “Vent” slaat op de sleuven die dwars in de planken zijn gefreesd. Het Sunoko-Vent rek is in vele uitvoeringen leverbaar, zodat het kan worden opgebouwd naar wens van de klant. Elke plank is 25 mm dik MDF, afgewerkt met echt hout fineer in eiken, beuken, kersen, rood gelakt noten, donker eiken of zwart.

De afstand tussen de planken is 110, 140, 180, 216, 256 of 326 mm. De kolommen tussen de planken zijn van 32 mm doorsnede aluminium buis. Het Sunoko-Vent rek is leverbaar met SVXL planken van 77 cm breed en 67 cm diep (ruimte tussen de dragers 65 cm), SVX meet 57 x 47 cm (47,7 cm tussen de dragers) en tenslotte meet SV2X 105 x 47 cm (zes dragers met tussenmaten van 47,7 cm). Hoe hoog het rek mag zijn bepaalt u geheel zelf. Elke plank kan een maximaal gewicht van 120 kilo dragen. Onder het rek past een QX7 roestvrijstalen vloerbeschermer, die tegelijk met het Sunoko-Vent rek is ontwikkeld en waarop de spikes van het rek rusten. De prijs voor een SVX plank is 162 euro, voor de SVXL of SV2X is dat 323 euro per plank. Een set van vier columns kost 180 euro.

Voor mij is de ideale situatie bereikt als een rek zelf niets toevoegt aan de klankbasis van de apparatuur die het moet kunnen dragen. Zich volkomen neutraal gedraagt. Omdat ik mijn apparatuur op basis van hun unieke eigenschappen heb gekozen en die eigenschappen wil behouden. Het is vrijwel een utopie, maar ik heb geleerd dat de bijdrage van een rek minimaal kan zijn. Quadraspire is daarvan een goed voorbeeld. Zodra apparatuur wordt verplaatst van een design rek, of van een goedkoop rek zoals een Ikea Oppli meubel, naar een Quadraspire rek, verdwijnen onvolkomenheden. Veroorzaakt door resonanties in het rek zelf. Dat gaat op voor transistor apparatuur, hoewel ik nog steeds geen echte verklaring kan vinden voor het fenomeen.

Bij buizenversterkers, platenspelers en cd spelers met buizen gaat het op in een overtreffende trap, daar kan ik mij trouwens meer bij voorstellen. Een buis is gevoelig voor trillingen van buitenaf. Een platenspeler is een complex mechanisch geheel met een element dat minuscule bewegingen maakt in de groeven van een lp. Het liefste zou ik mijn apparatuur in een andere ruimte opstellen dan de luidsprekers. Immers, luidsprekers veroorzaken luchttrillingen die opgepikt zullen worden door de apparatuur en door het rek. Waarna het rek ze volledig gaat doorgeven aan versterker, cd speler of platenspeler. Vandaar de levendige handel in voetjes, dempers en dempende platen.

MERK





EDITORS' CHOICE