REVIEWH.A.T.

H.A.T. PH-2 phonoversterker

Na de voortreffelijke indruk die de, eerder op deze site door mij geteste, voorversterker van “Het Audio Team” (kortweg H.A.T.) op mij heeft achtergelaten, was het te verwachten dat ook een H.A.T. phono versterker een keer de revue zou passeren. Zeker omdat ik een grote liefhebber ben van vinyl en de langspeelplaat vrijwel elke dag koester. De H.A.T. phono is een handgebouwde versterker, die tijdens de bouw wordt ingesteld op het pick-up element waar hij voor gaat dienen. Vanwege de kerstperiode en de levering van behuizingen moest ik twee maanden geduld hebben, voordat ik de twee kastjes in het rek kon plaatsen. Nu maar hopen dat het wachten de moeite waard is geweest.

De PH-2 met PHS-2

Het Audio Team bestaat uit twee ontwerpers, Jaap Pees (Hanze Hifi) en Richard Herman (ex-Eringa Geluid). Zij ontwikkelen buizen versterkers die gebouwd en verkocht worden bij Hanze Hifi in Zwolle. De contacten voor H.A.T. lopen vrijwel altijd direct met Jaap Pees van Hanze Hifi. Zoals de afstemming dat de ter recensie gevraagde versterker gaat werken met een Phase Tech P-3 Alexandrite element. Een low output moving coil die het mooiste op 100 Ohm afsluit. In overleg met Jaap Pees en met de specificaties van Phase Tech in de hand wordt de versterking ingesteld op 71 dB. Iets dat later altijd nog te veranderen is, mocht ik in de toekomst een element aanschaffen dat of een andere afsluitweerstand nodig heeft of minder versterking.

De PH-2 phono versterker is opgebouwd met twee actieve versterker trappen. De eerste rond een paar ECC83 buizen, geselecteerd op lage ruis en gelijke triode helften. Ik tref in het recensie exemplaar fraaie Siemens CV492 buisjes aan. Daarachter de passieve RIAA correctie, bestaande uit een netwerkje van geselecteerde 1% weerstanden en condensatoren. De tweede trap, voorzien van een paar ECC81 buizen (Philips MiniWatt), is zowel versterker als buffer. De inzet van ECC81 draagt bij aan de lage uitgangsimpedantie van ongeveer 1 kOhm. Daardoor kunnen redelijk lange interlinks aangesloten worden op PH-2.

De basis versterking voor MM is 40dB. In de MC uitvoering past H.A.T. een paar Lundahl LL9206 step-up transformatoren toe. De totale versterking kan daarmee ingesteld worden op maximaal 76 dB, waardoor vrijwel alle bekende MC elementen toepasbaar zijn. Ook degene met zeer lage spanning afgifte. De met een trafo te bereiken totale versterking is naar wens op globaal 50, 60 of 70 dB in te stellen. Waarbij tevens de gewenste afsluitweerstand voor het element optimaal kan worden gekozen.

In de PH-2 schakeling zijn alle weerstanden standaard van Dale, condensatoren zijn Siemens MKP types. In een duurdere versie van de PH-2 past Het Audio Team MIT condensatoren toe en/of Vishay metaalfolie weerstanden. De versterkerprint is opgehangen aan veren om hem te ontkoppelen van trillingen van buitenaf. De print zelf is gedempt met bitumen, net als de behuizing van de PH-2. Ingangsbussen uiteraard verguld en geïsoleerd met teflon. Er is een aparte aardeaansluiting om de draaitafel te aarden, samen met de afscherming van armbekabeling.

De PH-2 voeding is extern gehouden ter voorkoming van brom afkomstig van de netspanning transformator. De trafo in de PHS-2 is ruim overbemeten en heeft een statische afscherming tussen de primaire en secundaire wikkeling. Zodat storingen uit het lichtnet onderdrukt zijn. De voeding die zorgt voor gestabiliseerde hoogspanning en gestabiliseerde gloeidraadspanning is net als het versterkerdeel met hoogwaardige componenten opgebouwd, waaronder Longlife elco’s van Philips en uitsluitend metaalfilm weerstanden.

De PHS-2 behuizing is net als die van de versterker gedempt. Via een afgeschermde kabel wordt de PHS-2 met de PH-2 verbonden. Naast de standaard versie van de voeding levert Het Audio Team tegen meerprijs een duurdere voeding met volledige door buizen gestabiliseerde hoogspanning.


EDITORS' CHOICE