REVIEWOehlbach

Oelhbach XXL Phonopreamp

Oehlbach staat bekend als fabrikant van kwaliteitskabels in alle soorten en maten en levert daarnaast ook accessoires en connectoren. Dit degelijke Duitse bedrijf weet daarom dat de juiste verbinding - of aanpassing tussen verschillende apparaten van groot belang is. Veel versterkers zijn (sinds de jaren 90) niet meer voorzien van een Phono-ingang maar het aantal losse en betaalbare Phono voorversterkers groeit gestaag. De Oehlbach XXL Phono Preamp bleek meer in zijn mars te hebben dan alleen een prettige aanschafprijs.

Staat XXL voor Extra Extra Large of voor Extra Extra Low (-Output Moving Coil)? In het eerste geval zou het aangeven dat onze Duitse buren wel degelijk over een gevoel voor humor beschikken, want we hebben hier te maken met een uiterst compact versterkertje. In het tweede geval betekent het goed nieuws voor de bezitters van klassieke low-output MC elementen want die moeten soms aardig diep in de buidel tasten voor een geschikte Phonotrap.

oehlbach xxl phono preamp

Ik kan alvast verklappen dat de XXL inderdaad geschikt is voor low output MC elementen met een uitgangsspanning boven de 0,2 mV. Dit apparaatje is zoals gezegd compact uitgevoerd maar de goede afwerking en vormgeving zijn veel opvallender. In het keurig afgewerkte aluminium frontje zijn twee kleine toetsen aangebracht waarbij de linker toets de aan/uit functie bedient en is voorzien van een ring-venster met daarachter twee blauwe status-LED`s. Een familielid noemde het "een blauwe Halo". De rechtertoets schakelt tussen MM- of MC-gevoeligheid. Aan de achterzijde zijn vier degelijke en 24 Karaat vergulde Oehlbach Cinchbussen aangebracht. De voeding is extern uitgevoerd en levert een spanning van 15 Volt aan de XXL. Een keurige aardeconnector maakt het geheel af. Naast de aparte vormgeving is er aandacht besteed aan de constructie zodat de kast weinig last van resonanties heeft. Het versterkercircuit is volledig `dubbel-mono` opgebouwd en volgt de RIAA-curve binnen 0,3 dB tussen 20 Hz en 20 kHz. De XXL biedt 35 dB versterking voor Moving Magnet -of high output Moving Coil elementen en maar liefst 60 dB versterking voor low-output types.

Het meest indrukwekkend zijn de signaal/ruisverhoudingen wat voor de MM-stand op 100 dB uitkomt maar bij MC nog steeds een uitstekende 74 dB telt. De afsluitimpedanties zijn 47 kOhm voor MM en een goed bruikbare 100 Ohm voor MC. De compacte bouw helpt bij een plaatsing in de buurt van de platenspeler en het prettige uiterlijk maakt dat de XXL best gezien mag worden. De XXL wordt geleverd in een mooie glanskarton-verpakking, compleet met een meertalige handleiding. De behuizing meet 4,9 bij 13,7 bij 10 centimeter (H X B X D).

MERK

EDITORS' CHOICE