REVIEWMeridian

Meridian G95 DVD-receiver

Voor diegenen die zoeken naar een wat betere kwaliteit in geluid en beeld, maar een beperkte ruimte hebben om audio/video apparatuur kwijt te kunnen is het soms lastig om een keuze te maken. Niet alleen wordt die keuze bepaald door het bestedingsbudget, maar ook vormgeving, uitbreidingsmogelijkheden en natuurlijk de geluidskwaliteit zijn factoren die meespelen in de keuze van de aanschaf.

Als je om ruimtelijke of esthetische redenen jezelf wilt of moet beperken tot het plaatsen van één apparaat, kom je snel uit bij een home cinema installatie met een ingebouwde dvd speler. Wanneer je dan als potentiele koper van zo’n systeem ook nog zoekt naar een hoger segment, dan is de kans groot dat u in contact zult komen met de Meridian G95 dvd surround receiver. De naam voluit, want de term home theater set doet dit apparaat gewoon te kort.

Meridian G95 DVD Surround receiver

Al sinds jaren staat het merk Meridian voor hoge kwaliteit in het weergeven van al dan niet digitale bronnen. De meermaals bekroonde G-serie is na lang en intensief onderzoek door de Engelse ontwerpers onder gebruikers uitgebreid met de G95. Uitgangspunt is gebruiksgemak en diversiteit. Dit komt duidelijk naar voren in het weglaten van vele –overbodige – surround-instellingen (DSP’s) die de gebruiker vaak toch niet benut. De diversiteit wordt bevestigd door de mogelijkheid om het apparaat aan te sluiten op de computer (middels een nul modemkabel op de seriele poort), waarna de gebruiker via Meridian’s eigen website software kan downloaden om geavanceerde instellingen te wijzigen en updates kan installeren. Wie het simpel wil houden sluit het apparaat aan en stelt alles in via een overzichtelijk set-up menu op het beeld van de tv. Het voordeel van dit apparaat is dat alles software gestuurd is en de mogelijkheden bijna oneindig zijn.


De technieken

Meridian heeft voor de massieve opbouw gebruik gemaakt van hoogwaardige componenten. Van Nederlands fabrikaat zijn vijf nieuwe klasse D eindversterkers - deze zijn door Meridian aangepast aan hun eigen eisen - die elk 100 watt bij 8 Ohm kunnen produceren. De gebruikte voeding is conventioneel met als hart een zwaar formaat ringkerntransformator. De gescheiden opgebouwde geluidssignalen worden verwerkt door dac’s die zowel in stereo als digitaal signalen verwerken over 48-bits precisie. Dit upsamplen moet zorgen voor een opener geluid, strakkere basweergave en een in zijn geheel “muzikalere” beleving van geluid.

Meridian G95 DVD Surround receiver

Vrij uniek is de mogelijkheid om de signaalweg volledig digitaal te laten uitsturen naar bijvoorbeeld Meridian’s eigen digitale actieve luidsprekers. De signaalweg blijft dan van begin tot eind digitaal en komt dus zo natuurlijk mogelijk over. Als loopwerk maakt de G95 gebruik van een “slot loading” dvd-rom speler, het systeem dat u zult kennen van de meeste autoradio’s. Volgens de ontwerpers levert dit mechanisme de meest accurate data-uitlezing op terwijl trillingen tot een minimum beperkt blijven. Tevens gebruikt de G95 een drievoudig buffersysteem om jitter (digitale vervorming) te voorkomen, terwijl de meeste spelers dit enkel mechanisch aanpakken. Ook vernieuwd is het hoog stabiele klok-systeem dat bijdraagt aan een verdere vermindering van jitter. Alle stroomtoevoer voor digitaal en analoog wordt gescheiden opgebouwd. Over veel is nagedacht, dus. De G95 leest alle gangbare formaten inclusief MP3. Sacd en de nieuwere Blu-ray of HD-dvd worden niet ondersteund.

De video processor is van Faroudja (DCDi) versmolten met Meridian’s eigen technieken. Outputs voor video zijn HDMI, component, tulpstekker en s-video. De eerste ondersteunt upscaling tot 1080p(rogressive), 1080i(nterlaced), 720p, 576p en 480p, evenals 2 en 6 kanaals audio. De G95 kan tegelijkertijd ook meerdere formaten uitgeven, dus schakelen tussen de uitgangen is probleemloos. Wilt u meer dan één beeldapparaat aansluiten via HDMI, dan kan Meridian u de HDMax 421 switchbox leveren, die ook softwarematig volledig door de G95 wordt ondersteund. Audio in- en uitgangen zijn er ook te over.

Meridian G95 DVD Surround receiver

De surround receiver beschikt over een 5.1 tulpstekker aansluiting en 3 analoge lijningangen, waarvan de spanning regelbaar is. Verder heeft het apparaat twee stereo coaxiale en twee stereo toslink digitale aansluitingen, die evenals de lijningangen apart toewijsbaar zijn voor een functie. De G95 heeft een tweetal Din-en Bnc-Comms aansluitingen: communicatieaansluitingen om de G95 te verbinden met andere Meridian componenten of actieve DSP luidsprekers van Meridian. De G95 wordt geleverd in twee type’s; namelijk met Dab en FM tuner of zonder Dab tuner. Het geteste model is zonder Dab uitgevoerd.

Apart bijgeleverd zit een Meridian MSR+: een tafelafstandsbediening van formaat. Ook deze is programmeerbaar voor meerdere merken en maakt een waar statement op uw salontafel. De MSR+ heeft een ingebouwde lichtsensor die de toetsen doet oplichten als de omgeving donkerder wordt. De G95 zelf is bescheidener van maat met 44 bij 35 met een hoogte van maar 9 centimeter. Het gewicht echter is behoorlijk met 13,5 kilogram. Het geteste model is in zwart uitgevoerd en aan de bovenzijde afgewerkt met een zwarte plaat van gehard glas. Het koelen van de G95 geschiedt actief, er zit een cooling fan aan de onderkant, die overigens fluisterstil is.


EDITORS' CHOICE