REVIEWMeridian

Installeren en ...?

Ik sluit de receiver aan op mijn luidsprekers en middels HDMI op mijn Sony KDL-32S2000 lcd televisie. Als weergevers dienen vier Monitor Audio Monitor3’s, een Infinity HCS centerspeaker en mijn JBL LX2000 subwoofer. De rest van de gebruikte apparatuur en bekabeling vindt u onderaan deze recensie.

Meridian G95 DVD Surround receiver

Het instellen van de G95 geschiedt naar keuze, de gebruiker kan het apparaat aansluiten op de computer, u gebruikt de bijgeleverde MSR+ of simpelweg de toetsen op de voorzijde. Te weinig toetsen, zegt u? Niets is minder waar. De G95 is zoals eerder vermeld volledig software gestuurd, dus ook aan de bedieningstoetsen kunnen meerdere functies worden verleend. Ik kies ervoor om de afstandsbediening te gebruiken. Het instellen verloopt dan ook erg gemakkelijk en na een kleine tien minuten ben ik klaar met alle instellingen en voorkeuren. De radiozenders zoekt de G95 automatisch en per bron wordt onthouden welke DSP-instelling er wordt gekozen. Wilt u bijvoorbeeld cd’s in stereo weergegeven hebben, maar dvd’s in meerkanaals? Geef de input “disc” de functie voor stereo en dvd (2-kanaals) de instelling PLII Movie, bijvoorbeeld. De mogelijkheden zijn divers en de G95 onthoudt het voor u. Speelt u vanaf een meerkanaals bron dan wordt deze weergegeven in de standaard Cinema stand als het een film betreft, u kunt ook kiezen voor de stand Discrete, de DSP instelling voor meerkanaals dvd audio.

Maakt u gebruik van een meerkanaals luidsprekersysteem en wilt u dat bij stereoweergave de lage frequenties over de subwoofer meespelen in de stand stereo? Dan is het handig om te weten dat u de voorluidsprekers als “small” moet betitelen, waarna de G95 alles onder de 120 Hz alleen naar de subwoofer zal sturen. Normaal kap ik deze frequentie af onder 50 Hz en eerlijkheidshalve moet ik u bekennen dat het even wennen is, maar na enige tijd spelen met de hardheid van de subwoofer ben ik aardig gewend geraakt aan deze instelling. Door het aantal meters vanaf de verschillende luidsprekers tot de luisteraar in te stellen rekent de G95 de beste verhoudingen tussen de speakers voor u uit. Wilt u een bepaald kanaal toch harder of zachter hebben, dan kunt u dit zelf wijzigen.

Spelen dan maar. Importeur Viertron heeft mij voorzien van een al ingespeeld testexemplaar, maar omdat het apparaat meer dan een paar dagen in mijn bezit zal zijn, zal ik de G95 voor alles gebruiken, ook tijdens tv-kijken. Na een week intensief gebruikt te zijn zorg ik voor een stapeltje software om het apparaat eens goed aan de tand te kunnen voelen. Mijn partner is een dag weg en mijn buren zijn niet thuis, dus wat let me om de registers eens flink open te trekken?


EDITORS' CHOICE