REVIEW

After the wedding


Jan Luijsterburg | 11 oktober 2007

De Deense regisseuse Susanne Bier weet haar publiek keer op keer in te pakken met overtuigend drama. Grote emoties, morele dilemma’s, films die ergens over gaan. Verpakt volgens de wetten van de betere Hollywood-film of zo u wilt soapserie: snelle verwikkelingen, geen kans om je te vervelen, knap in elkaar gestoken plot. Geen wonder dat ze veel succes heeft.

After the WeddingMads Mikkelsen (bekend als de schurk in de laatste James Bond film Casino Royal) speelt Jacob, een welzijnswerker die zijn ziel en zaligheid legt in een kindertehuis in India. Hij krijgt een aanbod van een Deense geldschieter, die vier miljoen dollar wil schenken aan het noodlijdende initiatief. Voorwaarde is wel dat Jacob het geld zelf komt ophalen. Met moeite weekt hij zich los van het jongetje met zigeunerogen dat hem als vaderfiguur ziet.

Eenmaal in Denemarken laat de zakenman, Jørgen, Jacob niet gemakkelijk weer vertrekken. Eerst moet hij mee naar de bruiloft. Daar doet hij een ontdekking: Jørgen’s bruid blijkt de oude geliefde van Jacob. Niet zonder reden wordt hij steeds achterdochtiger over de motieven die achter de ruimhartige gift steken en de bijzondere voorwaarden die daarbij gesteld worden. Het verleden blijkt nog een verrassing in petto te hebben voor Jacob die zijn leven drastisch op zijn kop zet.

Susanne Bier maakte eerder de Dogma film Open Hearts, over de gevolgen van een auto-ongeluk voor een gezin, en het prachtige Brothers, waarin de persoonlijke gevolgen van het strijden in de oorlog in Afghanistan centraal staan. Sterke films waarin pijnlijke situaties niet uit weg worden gegaan.

Het scenario van deze Oscargenomineerde film werd net als de voorgangers door Bier geschreven samen met Anders Thomas Jensen, een naam die garantie biedt voor een sterk gegeven. Susanna Bier weet haar acteurs wederom tot topprestaties te brengen, waardoor de soms nogal erg toevallige overgangen geloofwaardig worden en sentimentaliteit voorkomen wordt.

After the Wedding

De film staat in een goede beeld- en geluidskwaliteit op de DVD, waar helaas geen bonusmateriaal aan toegevoegd is.


Aanvullende informatie:
Denemarken, 2006
Speelduur: 119 minuten
Regie: Susanne Bier
Scenario: Susanne Bier en Anders Thomas Jensen
Productie: Sisse Graum Olsen
Camera: Stine Hein, Ole Kragh-Jacobsen, Morten Soborg en Otto Stenov
Montage: Pernille Bech Christensen en Morten Hojbjerg
Muziek: Johan Söderqvist
Met: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgard en Stine Fischer Christensen
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: Dolby 5.1 (Deens gesproken)
Uitgave: A-Film 
Website: http://www.aftertheweddingmovie.com

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »