REVIEW

Fennesz Sakamoto – Cendre


Jan Luijsterburg | 23 augustus 2007

De Oostenrijkse ruismanipulator Christian Fennesz heeft in korte tijd een belangrijke positie verworven in de wereld van de elektronische muziek. Samenwerken met grootheden wordt dan een mogelijkheid. Cendre biedt prachtig rustgevend pianospel van Ryuichi Sakamoto, begeleid door terughoudend ingezette zoem en ruisgeluiden. Een prachtige ambient-CD in de traditie van Harold Budd en Brian Eno.

Met succesalbums Endless Summer en Venice ontsteeg Fennesz aan de obscuriteit waar ware innovatoren vaak toe veroordeeld zijn. Samenwerken is niet nieuw voor hem. David Sylvian is een heel bekende naam, en nu is er dus een vervolg op eerdere projecten met Ryuichi Sakamoto, de extreem veelzijdige grondlegger van de Japanse elektronische pop (Yellow Magic Orchestra). Sakamoto is een muzikale kosmopoliet en alleskunner, die met talloze mensen uit alle denkbare muziekgenres en delen van de wereld samenwerkte. Op Cendre is vooral de filmcomponist herkenbaar. Sakamoto’s door Erik Satie en John Cage geïnspireerde, mijmerende quasi improvisaties op de piano herinneren aan zijn meeslepende soundtracks voor bijvoorbeeld Merry Christmas Mr. Lawrence en The Last Emperor.

Het samenspel op Cendre is een voorbeeld van de nieuwe manier waarop veel muzikanten samenwerken, vooral als ze ver van elkaar wonen. Fennesz en Sakamoto gingen niet samen in een hok zitten, maar stuurden elkaar muzikale ideeen per mail, waar de ander dan weer op reageerde. Samenspel is zo veel meer een gevolg van reflectie en afgewogen commentaar dan van intuïtief op elkaar inspelen. Het levert heel interessante momenten op. De uiteindelijke vorm van de stukken ontstond pas bij de mixage, waarbij uit de verschillende geluidslagen en gedachten gekozen werd.

Cendre is een heerlijke CD die zich op veel niveaus laat beluisteren. Aangename,  toegankelijke ambient voor op de achtergrond (chillen in space), maar ook superinteressante luistermuziek vol dubbele bodems. Grensoverstijgend en van grote klasse.


Aanvullende informatie:
11 tracks, speelduur 51:58
Label: Touch www.touchmusic.org.uk
Distributie: de Konkurrent www.konkurrent.nl
Websites: www.fennesz.com en www.sitesakamoto.com

EDITORS' CHOICE