REVIEWLua

Lua 4545C / Con Anima

De Lua modellenrange reikt - vooral als je naar hun meer exclusieve buizenapparatuur kijkt - tot regionen waarbij menig hifiliefhebber helaas eerst een mooi erfenisje moet scoren voor hij zich bij de keuze in de showroom en luisterruimte onbekommerd kan laten gaan. Gelukkig staan er op het Lua audiomenu ook aanzienlijk betaalbaarder gerechten.

Evengoed ambachtelijk gebouwd en door dezelfde meesterkok bereid uit hoogwaardige componenten. Zelfs de meest betaalbare Lua maakt gebruik van keurige aansluitbussen en –klemmen en fraai spul uit de voorraad potmeters, condenstoren en de buizenvoetjes.

Lua 4545 C/ Lua Con Anima

Om dat ook luistertechnisch te beproeven, maakten we een combinatie van het versterker instapmodel 4545 C en de Con Anima luidsprekerboxen. Het bleek in de praktijk een waar ‘schilderspalet’ waarmee muziek naar keuze in subtiele of vlammende kleuren de huiskamer in stroomt. Maar dan moet je de kwasten en het schildersdoek wél eerst goed voor elkaar hebben!

De eerste aantekening die ons notitieblok haalt, is een in audioland tamelijk zeldzaam begrip: vrouwvriendelijk. Na het ruw installeren van de Lua 4545 C en de Con Anima luidsprekers komt vrouwlief namelijk met een hoopvolle klank in de stem informeren of dit wellicht onze nieuwe geluidsinstallatie is. Vooral de slanke en sierlijk achterover leunende boxen blijken in de smaak te vallen. Maar ook de kleine buizenversterker valt kennelijk verre te prefereren boven de king size ‘buizenbak’ die doorgaans het werk doet.

Lua 4545 C/ Lua Con Anima

En dat is pas het begin. Omdat de vier EL34 buizen vol in het zicht opgloeien, blijkt de 4545 C voor zo ongeveer iedereen die hem voor het eerst in de woonkamer ziet staan een vrijwel onweerstaanbaar gespreksonderwerp. Helmut Lua lijkt daar trouwens bewust naar te solliciteren door de voorkant van zijn basisversterker voor een groot deel in glas uit te voeren. Heel eerlijk gezegd, doet het ook wel een tikje ‘gezocht’ aan, maar het valt niet te ontkennen dat de warm rode gloed uit het audiomeubel ‘s avonds een intrigerend effect oplevert.

EDITORS' CHOICE