REVIEWLua

Vonk

Gek genoeg zijn de eerste luisterindrukken minder hartverwarmend. Het ziet er weliswaar fraai uit allemaal, maar de ‘vonk’ springt bepaald niet spontaan over. Waarom? Dat wordt al snel duidelijk wanneer we de installatie iets nauwkeuriger bekijken. We zijn gewoon te snel – ongeduldig om de eerste klanken te horen – uit de startblokken gekomen. En dat werkt in dit geval niet.
Zowel de 4545 C als de Con Anima speakers wensen met de nodige zorg geplaatst en afgesteld te worden. Wat daarbij vooral opvalt, is dat de versterker elke verandering meteen kristalhelder laat horen. Op zich een goed teken natuurlijk.

Lua 4545 C/ Lua Con Anima

Terug naar de basis dus. De versterker optimaal plaatsen, de stekker op de juiste wijze in het wandstopcontact (een faselampje achterop helpt daarbij) en ook alle aangekoppelde apparatuur fasecorrect aansluiten. Opeens begint het hele geluidsbeeld veel beter in ‘focus’ te komen.
Misschien was het slimmer geweest om Lua’s eigen interconnects te gebruiken, maar daar hangt een prijskaartje aan en na wat puzzelen met beschikbare kabels, valt dat ook zo heel aardig op zijn plek. We zouden aanraden om de blauwe Lua luidsprekerkabels op zijn minst even te beluisteren, want ze lijken op een of andere manier extra getalenteerd in combinatie met buizen en kosten niet eens gek veel.

Lua 4545 C/ Lua Con Anima Tot slot beproeven we ook nog even de tip van importeur Hihat: de Lua zou namelijk vooral goed merkbaar op de keuze van de netvoedingskabel reageren. Het blijkt inderdaad opmerkelijk veel verschil te maken. Een basic Supra is al de moeite waard, maar vooral de met een prijs van rond de 200 euro nog redelijk betaalbare groene LAT zorgt voor meer ruimte en doortekening. Hij schijnt in de shop dan ook behoorlijk populair te zijn. Zie het maar als het laatste stukje van de geluidspuzzel.

Hoe dan ook: de eerder ontbrekende vonk is er na wat extra ‘hobbyen’ nadrukkelijk wél. Nadat we 4545 C eerst goed hebben laten opwarmen, ook dat maakt goed merkbaar uit, ontplooit hij opeens zijn volle capaciteiten. En die zijn niet gering. De ogenschijnlijk bescheiden buizenversterker zorgt zelfs voor verrassingen. Je verwacht dat de kleine EL 34’s hoogstens dankzij het hoge rendement van de Lua luidsprekers tot grote daden in staat zijn. De werkelijkheid ligt duidelijk anders. Met zijn 45 Watt per kanaal heeft de compacte geïntegreerde versterker weliswaar zijn beperkingen, maar ook op andere en veel grotere boxen met een niet al te ongunstig rendement staat hij zijn mannetje. Waarbij overigens ook al goed hoorbaar is of je de 4 Ohm of de 8 Ohm luidsprekeraansluitingen kiest.

Conclusie één ligt dus voor de hand: besteed veel aandacht aan de kabels en de installatie van het geheel. Conclusie twee: met zijn relatief bescheiden prijskaartje van twee mille verdient de 4545 C het om ook als afzonderlijke aanschaf op veel meer boodschappenlijstjes terecht te komen. Conclusie drie: een aardige netkabel en Lua’s luidsprekerkabel verdienen een plek op de boodschappenlijst.






EDITORS' CHOICE